Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

70 új keresztnév közül választhatnak a szülők

Komjáti Ági
2024. 01. 17.
70 új keresztnév közül választhatnak a szülők

70 új keresztnevet fogadott el a Nyelvtudományi Kutatóközpont 2023-ban. Emilin vagy Annarózsa lehet a gyerek, Rüntyi semmiképpen.

469 kérelem adta fel a leckét a kutatóközpont munkatársainak, ugyanis ennyi új keresztnév-ötlet futott be hozzájuk a tavalyi esztendőben. Általánosságban elmondható, hogy a gyerkőcnek szánt névválasztáskor a szülők célja az egyediség.

Bimbi nem lehet az újszülött, de Pipó vagy Teca igen

Bár már 4570 névből lehet válogatni, a friss szülők 2023-ban is kreatívak maradtak. A kirívó keresztnevekben nem volt hiány a kérelmek terén: olyan neveket küldtek be elbírálásra, mint a Katamari, a Dzsánszu, vagy akár a megmosolyogtató Rüntyi. 

Bimbi, Böbi, Zuri, Pumba, Szentistván - ezeket a neveket nem fogadta el a bizottság, de a 70 említett keresztnév között szerepelnek olyanok, mint a Tiágó, a Gábris és a Korbin. A már elfogadott keresztnevek között itt keresgélhetünk.

A beceneveket továbbra is gyakran kérelmezik keresztnévként. Ennek ellenére elutasítják egyebek mellett a Danit, a Nonót, A Sancát, a Zolát és a Janit is. Az bejegyzésre váró nevek között előfordult mások mellett a Jézus és a Lucifer is.

2607 lánynév, 1963 fiúnév áll a szülők rendelkezésére

Az Utónévbizottság 2023-ban 43 női és 27 férfinévről döntött. Tavaly két egyéni névalkotás is megakapta az engedélyt. Adható név most már a virágnévből származó Kikerics és a madárnévi Lile is. Az írói névalkotások is zöld utat kaptak, legalábbis két keresztnév erejéig.

Peter Hoeg dán író hősének neve (Smillaaraq) adható magyarítva Szmillaként. Voltaire egyik tragédiájának főszereplője is megelevenedik a már engedélyes keresztnevek között - akár Zaira nevű gyermekünk is lehet.

Végre átment a rostán a Legolász

Régóta sláger a kérelmezők körében Tolkien főhősének neve, a Legolász, amit végre engedélyeztek. Nagyobb számban érkeztek olyan kérelmek, melyek a rövidült férfi névalakok bejegyzését szorgalmazták. A Náel, a Dárisz, de a Pipó is adható már a gyereknek.

Érdekesség, hogy a lányoknál a mintegy 1500-féle névből majdnem 600 olyan van, amit csak egyetlen kislány visel. A fiúneveknél a csaknem 1200 név esetén ez a szám szintén 600 körül mozog.

A szakemberek reménykednek, hogy idővel visszatérnek a hagyományosabb nevek is a népszerűségi listákra. 2022-ben 50-50 lány kapta a Júlia és a Mária neveket. István lett több mint 300 kisfiú, 200-nál többen pedig a József és a János nevet kapták.

Nemrég arról is írtunk, hogy igényelhető a CSOK Plusz.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek