Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az Elf bar után terjed a Poco bar is Magyarországon

Komjáti Ági
2024. 01. 23.
Az Elf bar után terjed a Poco bar is Magyarországon

Magyarországon minden, az Elf barhoz hasonló, dohányzást helyettesítő eszköz tiltott, mégis futótűzként terjednek a készülékek.

A legveszélyeztetettebbek ilyen szempontból a középiskolás korosztály, ám ami ennél is döbbenetesebb, az az, hogy felső tagozatos általános iskolások körében is egyre népszerűbbek az illegális termékek.

Akár 10 ezer slukkot is tartalmazhat a Poco bar

A cigaretta-helyettesítő amellett, hogy jóval hosszabb élettartammal bír például egy Elf barnal, bizonyos fajtáiba még kannabinoidokat is keverhet a gyártó. Az ATV híradója szerint egyfajta Z-generációs marihuánás cigarettának is megfelelhet a Poco - írja a Nap Híre.

A Poco bar - hasonlóan az Elf barhoz - vaporizációs technikával működik, azaz a függőséget okozó anyagok nem égéssel, ahogy a hagyományos dohánytermékeknél, hanem párologtatással kerülnek a szervezetbe. Jellemzően ízesített formában, ami tovább ront a helyzeten.

Bár a technológiának köszönhetően nem kerül égéstermék a tüdőbe, a benne lévő nikotinról és más ártalmas anyagokról például ez nem mondható el. További csábító tulajdonság lehet a fiatalok körében, hogy a termékek formatervezése és színvilága is egyediséget sugall.

Zacher is óvva int a Poco használatától

A különböző "baroknak" az a legfőbb veszélye - mondja Zacher Gábor toxikológus - hogy akár folyamatosan is szívhatóak. Ennek következtében akár 6-800 puffot is szívhat a használója naponta, ami mintegy 5-6 doboz cigarettának felel meg.

A szakember szerint nem a tiltás a legjobb védekezés a fiatalokat illetően, hanem a prevenció. Mint elmondta, szinte lehetetlen leállni 4-5 slukk után, hiszen adott a lehetőség a további fogyasztásra is, így nehéz megállni, hogy mértékletesek maradjunk.

A magyarok negyede dohányzik egy tavalyi felmérés szerint

Bár a hagyományos dohánytermékek nem azonosan a különböző, jellemzően külföldi piacokról beszerezhető "barokkal", érdemes vetni egy pillantás a hazánkban élők dohányzási szokásaira. A magyarok 25,8 százaléka rendszeresen dohányzik.

A nemek szerinti megoszlásban ez a férfiaknál 21,5, míg a nőknél 17,3 százalékot jelent. Ezzel Európában a negyedik legdohányosabb helyet foglaljuk el Bulgária, Törökország és Görögország után.

Európában egyébként a népesség 19,7 százaléka dohányzik napi szinten az Eurostat adatai szerint.

Korábban arról is írtunk, hogy a mentolos cigaretta károsabb a hagyományosnál.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek