Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A mentolos e-cigaretták jobban károsítják a tüdőt, mint a sima változat

10perc.hu
2023. 04. 11.
A mentolos e-cigaretták jobban károsítják a tüdőt, mint a sima változat

A kutatásban 94 önkéntes vett részt, akik közül 25-en mentolos e-cigarettát használtak, a többiek pedig más ízesítésűt kaptak.

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a mentolos elektromos cigaretta sokkal több mérgező mikroszemcsét bocsát ki, mint a mentol nélküli változatok, így jobban roncsolja a tüdőt – számolt be a Daily Mail. A tudósok laboratóriumi körülmények között hasonlították össze a népszerű mentolos és nem mentolos elektromos cigaretták által kibocsátott gőzt.

A kutatásban 94 önkéntes vett részt, akik közül 25-en mentolos e-cigarettát használtak, a többiek pedig más ízesítésűt kaptak. Majd idővel tüdőszűrő vizsgálatra küldték a csoportot, amin kiderült, hogy a mentolos készítményt használók nehezebben vettek levegőt.

Szakértők szerint még a nikotinmentes e-cigaretta is számos olyan vegyületet tartalmazhat, amely potenciálisan károsíthatja a tüdőt, pedig egykor a dohányzásról való leszokás már-már biztonságos alternatívájaként tartották számon. Mostanra azonban egyre több tanulmány mutat rá, hogy az elektromos cigarettáknak jelentős kockázata van.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek