Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

2027-től tilos lenne az ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámja

10perc.hu
2024. 01. 20.
2027-től tilos lenne az ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámja

Az LMP azt javasolja, hogy 2027. január 1-jétől ne lehessen reklámozni az ultrafeldolgozott élelmiszereket. A párt szerint ezek az élelmiszerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak, ezért fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek a veszélyekkel.

Az LMP szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés, az elhízás, a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek kockázatát. A párt ezért azt javasolja, hogy a kormány készítsen elő törvényjavaslatot, amely a fenti időponttól már nem tenné lehetővé ezeknek az élelmiszereknek a reklámozását.

Az átmeneti időszakban az ilyen termékek csomagolásán kötelezően feltüntetnék, hogy azok rendszeres fogyasztása súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, hasonlóan a dohánytermékekhez.

Az LMP kiterjesztené a csipszekre kivetett népegészségügyi adót az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, és az így befolyt adóból az egészséges táplálkozás fontosságára felhívó kampányt finanszíroznának. Széleskörű állami támogatás kidolgozását és bevezetését is sürgetik az egészséges alapanyagokból készült magyar élelmiszerek versenyképességének megteremtése érdekében.

Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslat célja, hogy csökkentsék az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és ezzel javítsák az emberek egészségét.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Egészség

További cikkek