Szolnokon január 27-én és február 3-án kezdődik meg a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése.
A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. A barna kukát kezdetben hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer kimosni.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez. A biogáz üzemben képződő maradék kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez a mezőgazdaság számára.
Fontos, hogy a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtésére csak a megfelelő anyagokat dobjuk. Ide tartoznak a gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.
Nem szabad beledobni a csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát, valamint a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot.