393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az illatosítók növelhetik a légúti megbetegedések kockázatát

10perc
2023. 12. 30.

A Semmelweis Egyetem szakemberei felhívják a figyelmet az illatosszerek egészségügyi kockázataira.

Az illatgyertyák, mesterséges vagy természetes illatosítók használata hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését.

A Semmelweis Egyetem (SE) közleménye szerint nem szabad túlzásba vinni az illatosszerek használatát, mivel az azokból felszabaduló anyagok és égéstermékek fölösleges terhet rónak az emberi szervezetre.

Az SE közleményében Pándics Tamás, a Közegészségtudományi Tanszék vezetője kiemelte, hogy a természetes illatgyertyák használata is érdemes mérsékelni, mivel azok is potenciálisan egészségkárosítók.

A szakember magyarázata szerint minden vegyi anyag, amely a lakásban található, növeli a beltéri környezet által okozott "betegségterhet". Ilyenek szennyezőforrások a téli, ünnepi időszakban különösen kedvelt illatgyertyák, mesterséges vagy természetes illatosítók.

Az ezekben található vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, de mivel sok esetben rendszeresen, folyamatosan használják azokat, a mennyiségek összeadódnak. Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak.

Pándics Tamás hozzátette, hogy Magyarországon a teljes betegségteher körülbelül 10-16 százaléka a beltéri levegőminőséghez köthető.

Az illatosszerek együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, gyermekek állapotát. Az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők.

A szakértő hozzáteszi: felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten az illatosszerek hatásai, gyermekeknél viszont már rövid idő alatt kimutatható a hatásuk.

"A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le" - magyarázza Pándics Tamás.

Címkék:
#egészség

További cikkek