388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Indul a nagy vakcina-per! Tényleg sztrókot okoz ez a sok COVID-oltás?

10perc.hu
2023. 11. 16.
Indul a nagy vakcina-per! Tényleg sztrókot okoz ez a sok COVID-oltás?

Kiderült, hogy Magyarországon nem is elérhetőek jelenleg a koronavírus elleni oltások.

Perrel néz szembe az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég a Covid-19 vakcinája miatt. A felperes, Jamie Scott, egy kétgyermekes apa súlyos agykárosodást szenvedett egy vérrög miatt, miután 2021 áprilisában megkapta az oltást – számolt be minderről a Pénzcentrum.

Emiatt képtelenné vált arra, hogy folytassa munkáját. A keresetében azt állítja, hogy a vakcina miatt történt mindez, és a készítmény nem volt annyira biztonságos, mint ahogy azt a hatóságoknak és a lakosságnak kommunikálták. A bírósági tárgyalásra nagyjából egy év múlva kerülhet sor.

A férfi felesége, Kate Scott a BBC-nek arról beszélt, hogy férje több mint 250 rehabilitációs kezelésen vett részt, ahol olyan alapvető funkciókat kellett újra megtanulnia, mint a járás, nyelés és a beszéd, emellett memóriaproblémákkal, súlyos fejfájással és vaksággal is meg kellett küzdenie.

Scott ügyén kívül várhatóan még az év folyamán nagyjából 80 másik személy is megindítja a pert a gyógyszercég ellen, akik szintén azt állítják, hogy az AstraZeneca vakcinája okozott náluk egészségkárosodást. Az ügy kapcsán a cég közölte, hogy a betegbiztonság a legfontosabb prioritás számukra, a szabályozó hatóságok szigorú előírásait pedig mindig betartották.


A legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzsek elleni hatóanyagot is    Fotó: Freepik


Mivel elkezdett ismét emelkedni Magyarországon a fertőzöttek száma, sokan megijednek attól, hogy egy újabb lezárási, maszkviselési hullám veheti kezdetét. Sokan gondolkodhatnak emlékeztetőoltáson is, de mint korábban kiderült, erre szinte fölösleges apellálni, nem elérhetőek jelenleg itthon a covid-oltások.

Rusvai Miklós virológus megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá. Pedig ő 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné.

Az információt egy háziorvos is megerősítette, de ő az oltópontok tekintetében nem tudott nyilatkozni, mert az ő megkereséseikre sem reagálnak. Rusvai arról beszélt, Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből, és a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzsek elleni hatóanyagot is.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Koronavírus

További cikkek