Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Most váltál szülővé, de nem tudod, hogy miben fürdesd az újszülött gyermeked? Mutatjuk

10perc.hu
2023. 10. 21.
Most váltál szülővé, de nem tudod, hogy miben fürdesd az újszülött gyermeked? Mutatjuk

Az őszi napsütésben is használjunk fényvédőt a kicsiknél, ugyanis a bőr ellenálló képessége ugyanis csak hat hónapos kor körül kezd kialakulni.

A babák bőre köztudottan érzékeny, ám a legtöbb szülő nem olvassa el a babaápolási termékek tartalmát, csak leveszik a babaápolókat tartalmazó termékek polcáról a fürdetőt vagy a popsikrémet. Érdemes azonban már az első naptól odafigyelni a picik bőrére, mert ilyenkor még nagyon kevéssé ellenálló a bőrük és könnyen allergiás reakció lehet a vége.

A bőrgyógyászok nem győzik figyelmeztetni a szülőket, hogy ne feltétlenül a reklámokban látott vagy a polcon a legközelebb található babaápolási termékeket válasszák, hanem győződjenek meg róla, hogy az adott termék semmiféle olyan anyagot nem tartalmaz, amire a babájuk érzékeny lehet. A bőr ellenálló képessége ugyanis csak hat hónapos kor körül kezd kialakulni, addig eléggé védtelen a picik bőre.

„Három éves korig számítjuk a babakozmetikai termékek kategóriáját. A három éves kor azért vízválasztó, mert eddig a korig a legérzékenyebb a kicsik bőre az illatanyagokra, konzerváló-anyagokra. Nagyon meg kell gondolnunk, hogy mit alkalmazunk ilyenkor, hiszen könnyen allergiás reakciót válthatnak ki a nem megfelelő termékek” - fejtette ki Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

A biológus szerint a természetes, gyógynövényes termékek a legkedvezőbbek a babák bőrének, a fürdetéstől egészen a bőrápolásig. „A bőr tisztításához egy körömvirágos, Calendulás babafürdető gélt lehet alkalmazni. Popsikrémből is érdemes bio terméket választani, ami az echinacea, kamilla, édesgyökér vagy búzafű hatóanyagait tartalmazza. Utóbbinak nem a mag része kerül bele ezekbe a termékekbe, hanem a kis levélrész, ezért ezeket gluténérzékenyek is használhatják” - tette hozzá Dr. Gyovai Viola.


A kisgyermekeket különösen védeni kell a fényártalmaktól, még a kora őszi időszakban is    Fotó: Pixabay


A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány összetevő igen káros lehet a kicsik védtelen bőrére, ezért ezeket a szülőknek kerülnie kell. Állítása szerint olyan terméket vegyünk, ami kevésbé irritálja és zsírtalanítja a bőrfelületet. Nagyon jót tesznek a babák bőrének a B3, B5 vitaminok, a cickafarkfű, a körömvirág, az orvosi zsálya, a kamilla kivonata, ezek mind támogatják a babák hosszan tartó bőrregenerációját.

Dr. Gyovai Viola arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekeket különösen védeni kell a fényártalmaktól, még a kora őszi időszakban is. Ilyenkor érdemes az arcukra és a kezükre egy kis fényvédő krémet felvinni, például egy homoktövis fényvédőt, ami antioxidánsokban gazdag.

„Az első néhány hétben mindenképpen javasolt egy 50 faktoros fényvédő, később pedig elég egy 20-as légáteresztő, nem vízlepergető fényvédő is ilyenkor. Ezekből is javasolt a bio minőség használta a tisztaságuk és a természetes összetevőik miatt. Nagyon fontos, hogy kémiai fényvédők helyett fizikai, ásványi fényvédelmet biztosító krémeket használjunk. Az őszi, szelesebb időszakban lehet még a calendula és nigella babatestápolókat alkalmazni, amely tartalmaz cickafarkfüvet, orvosi zsályát, E vitamin és B5 vitamint is” - ajánlotta a biológus.

A szakember szerint az első napokban nem is kell semmiféle terméket használnia a szülőknek a fürdetéshez, elég a tiszta víz, a hőfokra azonban ügyelni kell. „Fürdetésnél a testhőmérsékletnél maximum egy-két fokkal melegebb vizet készítsünk, azaz enyhén langyos vizet szabad csak használni a kisbabáknál. Az első hetekben tiszta vízben is lemoshatjuk a kicsit, hisz semmi szükség nincs a bőrének külön ápolásra, de néhány hét után nagyon pici mennyiségben adagolhatunk a vízhez egy cseppnyi jojobás fürdetőt. Ha nagyon érzékeny a kisbaba bőre, a reishi bíbor kasvirág fürdetőt javasolnám, ez segíti a hajképződést, a bőrregenerációt és a gyógynövénykivonatoknak köszönhetően erős bőrnyugtató hatása van” - tette hozzá a biológus.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek