Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kevésbé védik otthonaikat a társasházi lakások tulajdonosai! Te mit teszel a betörők ellen?

10perc.hu
2023. 08. 25.
Kevésbé védik otthonaikat a társasházi lakások tulajdonosai! Te mit teszel a betörők ellen?

Létezik egy olyan univerzális nyitókód a főbejárati ajtóhoz, ami, ha illetéktelen birtokába kerül, szabad bejárást enged az egész épületben.

Magyarországon a 90’-es években lezajlott betöréshullám világított rá leginkább arra, mennyire fontos a biztonságos bejárati ajtó nemcsak a családi házakban, de lakótelepi lakások esetében is. Évente 1000 db kínai lemez bejárati ajtót kell kicserélni amiatt, mert vagy feltörték, vagy tönkrement, vagy pedig nem megfelelő a hő- és hangszigetelése.

A bejárati ajtó vásárlása és beszerelése hosszú időre jelent egyszeri beruházást, ha körültekintően választunk. Van, aki már annyitól nyugodtan alszik, hogy egy bármilyen ajtó védi a háza, lakása bejáratát, és olyan is van, aki egy betörésbiztos változattól nem fogja magát és az értékeit veszélyben érezni.

„Általában a családi házak lakói óvatosabbak, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy védjék ingatlanjukat és értékeiket az illetéktelen behatolóktól. Ők többnyire magas kerítést építenek, a kaput mindig kulcsra zárják. Nem ritkák az olyan plusz biztonsági megoldások sem, mint a mozgásérzékelős kültéri fényforrás, riasztó, kamerarendszer, biztonsági ajtó, okos zárrendszer vagy éppen egy éber házőrző kutya” – ismertette Kiss Richárd biztonsági szakértő.


Maga a lakásajtó legyen az, ami majd távol tartja a betörőket    Fotó: Freepik


Ezzel ellentétben a társasházi és lakótelepi lakások esetén korántsem tapasztalható ilyen fokú védelem. Pedig fontos lenne, hiszen annak ellenére, hogy a lépcsőházakhoz többnyire csak az ottlakók rendelkeznek kulccsal, létezik egy olyan univerzális nyitókód a főbejárati ajtóhoz, ami, ha illetéktelen birtokába kerül, szabad bejárást enged az egész épületben.

„A lakásajtó esetében se vegyük félvállról a biztonságot! A lépcsőházra semmiképp sem szabad „első számú biztonsági vonalként” tekinteni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy maga a lakásajtó legyen az, ami majd távol tartja a betörőket” – jegyezte meg a szakember.

Amikor új bejárati ajtót vásárolunk, amellett, hogy a méretét, a típusát, illetve a színét kiválasztjuk, van egy további nagyon fontos teendőnk. Mégpedig a zárak optimális megválasztása. Hiszen a masszív biztonsági ajtóhoz szükséges egy nehezen feltörhető zárszerkezet is, különben rést hagyunk a pajzson.


A modern biztonsági záraknál ma már alapvető, hogy több ponton záródnak, és egyedi kulcs nyitja őket    Fotó: Nívó


A normál, fogazott kulcs helyett javasolt pontfúrt, másolásvédett kulcsot választani. Hagyományos kulcsot manapság maximum a beltéri ajtóknál érdemes használni, ugyanis a kulcsok nem egyedileg, csak az adott zárhoz készülnek, hanem egy-egy típusú zárat bármely vele kompatibilis kulcs kinyithat. Ilyen esetben a betörőnek csupán annyi a dolga, hogy megállapítsa, hogy az ajtóhoz milyen kulcsra van szükség, amit ezt követően a legközelebbi zárszaküzletben be is tud szerezni.

„A modern biztonsági záraknál ma már alapvető, hogy több ponton záródnak, és egyedi kulcs nyitja őket. Ezt a kulcsot lemásoltatni sem tudja akárki, ugyanis szükség lesz hozzá a kódkártyára, ami a tulajdonosnál van. Csak a kártya bemutatását követően készülhet másolat a kulcsról” – sorolta a biztonsági szakértő.

A különböző zárkategóriák más és más szintű védelmet nyújtanak, de ma már a legalapszintűbb verziók is legalább 3 perces védelmet adnak, a legprofibb típusokat pedig 15 perc alatt sem lehet a saját kulcsa nélkül kinyitni.

Főkép forrása:
ingatlan.com

További cikkek