A fagyasztás egy nagyszerű tartósítási és maradékmentési mód, azonban ne a fagyasztó legyen az ételtemető.
„A fagyasztó nemcsak a jégkockatartó miatt a legjobb barátunk a kánikula alatt. Remek megoldás, hogy meghosszabbítsuk az ételmaradékok vagy akár a pékáruk eltarthatóságát” – írja a házipatika.com a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyik Facebook-posztja alapján.
A Maradék nélkül program az ételpazarlás ellen küzd, a bejegyzés pedig abban igyekszik segíteni, hogy „ne a fagyasztó legyen az élelmiszertemető”.
Az alábbi tippekkel megakadályozhatod, hogy a mélyhűtőben tárolt ételek nagy része végül mégis a kukában kössön ki:
- Mindig csak akkora mennyiséget fagyassz le egyben, amekkorát később meg is tudsz enni egyszerre! Így csak annyit kell majd kiolvasztanod, amenyi biztosan el is fogy.
- Címkézd fel a fagyasztóba tett zacskókat, dobozokat! Írd fel, hogy mi van bennük, és azt is, hogy mikor fagyasztottad le azokat!
- Később pedig használd is fel a fagyasztóban rejlő finomságokat! Érdemes rendszeresen nézd át a mélyhűtő tartalmát, és lehetőleg mindig a régebb óta ottlévő adagokat fogyaszd el!
- A pékárukat – például kenyeret, kalácsot, bagettet – egyébként felszeletelve érdemes lefagyasztani.
A szakértő szerint mindemellett a tudatosság is fontos tényező a fagyasztást illetően.