386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiürült a Balaton, rettenetes a visszaesés

10perc.hu
2023. 07. 13.
Kiürült a Balaton, rettenetes a visszaesés

A helyzet javításához az kell, hogy a hazai szállásadók mielőbb versenyképessé tegyék ajánlataikat belföldön és vonzóbbak legyenek a magyarok számára, mint egy külföldi utazás.

A nyár első hónapjában 20-40% közötti visszaesésről számoltak be a szállodák tavalyhoz képest – derül ki a Portfolio cikkéből.

A drámai visszaesés egyik oka, hogy az óriási infláció miatt kevesebben nyaralnak idén, másrészt a fizetőképes kereslet gyakran külföldi utakat választ.

„Bízunk a jobb júliusi és augusztusi számokban, jelenleg azonban nagyon last minute foglalások vannak. Ha rossz az idő, nem jönnek a turisták, ha viszont jobb idő várható, 1-2 napon belül, akár még aznap érkeznek a vendégek” – magyarázta a lapnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Fotó: turizmus.com


Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint most éppen az ellentéte történik annak, ami 2020-21-ben, a koronavírus-járvány éveiben volt.

„Akkor alig lehetett külföldre menni, ezért amikor nyitva lehettek az éttermek, jelentős volt a forgalom. Viszont az emberek többsége évekig nem ment külföldre nyaralni, aki pedig most megteheti, az el is megy. Ők most hiányoznak az éttermek forgalmából” – mutatott rá.

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetőjének elmondása szerint ráadásul az év első 5 hónapja sem volt igazán sikertörténet. Szerinte ezt az időszakot a kedvezőtlen időjárás is befolyásolhatta.

Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója úgy véli, a helyzet javításához az kell, hogy a hazai szállásadók mielőbb versenyképessé tegyék ajánlataikat belföldön és vonzóbbak legyenek a magyarok számára, mint egy külföldi utazás.
Ehhez idén egyértelműen az alacsonyabb árakra, szezonközi akciós ajánlatokra van szükség.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján egyébként a beköszöntő kánikula jót tett a balatoni forgalomnak: a második, júliusi hétvégén 7 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma az első, esős hétvégéhez képest a Balaton partján.

Főkép forrása:
10perc.hu
Címkék:
#Balaton

További cikkek