Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Betegesek vagyunk… Magyarországon 2022-ben 600 milliárd forintot költöttünk gyógyszerekre

10perc.hu
2023. 06. 27.
Betegesek vagyunk… Magyarországon 2022-ben 600 milliárd forintot költöttünk gyógyszerekre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint itthon 2022-ben tízezer lakosra átlagosan napi 515 doboz gyógyszerkiváltás jutott.

A Pulzus által végzett kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság több mint hatvan százaléka öt és húszezer forint közötti összeget költ havonta gyógyszerre. A kutatás résztvevői közül minden tizedik válaszadó 20 ezer forintnál is többet áldoz gyógyszerre havi szinten.

Magyarországon 2022-ben összesen 600 milliárd forintot költöttek a betegek vényköteles gyógyszerekre, pedig egy évvel korábban ez az összeg még alacsonyabb, 589 milliárd forint volt. Bár a kiváltott dobozszám tavaly csökkent, ám a készítmények ára az infláció miatt növekedett. Ráadásul az influenzaszerű megbetegedések miatt az antibiotikumok forgalma is megnövekedett - írja a Napi.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2022-ben tízezer lakosra átlagosan napi 515 doboz gyógyszerkiváltás jutott. A legtöbb vényköteles gyógyszert Csongrád-Csanád vármegyében váltották ki, a legkevesebbet pedig Pest vármegyében vásárolták a fogyasztók.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek