388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szenvedsz a menopauza tüneteitől? Változtass étrendet!

10perc.hu
2022. 12. 10.
Szenvedsz a menopauza tüneteitől? Változtass étrendet!

A menopauzán átesett nők több cukros ételt esznek és rosszabbul alszanak, mint a menopauza előtti nők, ami növeli az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egyre többen egyre nagyobb figyelmet fordítanak a menopauza okozta ösztrogénszint zuhanásával járó kellemetlen tüneteknek. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben befolyásolja a nők egészségét ez a változás, egy új kutatás ad választ.

A Predictből származik a legnagyobb tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a menopauza hogyan befolyásolja a napi anyagcserét, például a koleszterinszintet és a vércukorszintet - olvasható a Mirror oldalán.

Ebben a tanulmányban a King’s College London, Zoe személyre szabott táplálkozási társasága, valamint a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola és a Massachusetts General Hospital tudósai vettek részt az Egyesült Államokban.

„A menopauzát a történelem során rendkívül alul tanulmányozták, és a nők alulreprezentáltak az egészségügyi kutatásokban, különösen az étrend és az egészség terén. Kutatásaink azt mutatják, hogy a menopauza jelentős anyagcserezavarok időszaka, amely jelentős hatással lehet a hosszú távú egészségre” - mondja Dr. Sarah Berry, a King's és a vizsgálat vezetője.


A menopauzán átesett nők több cukros ételt esznek, és rosszabbul alszanak, mint a menopauza előtti nők     Fotó: Freepik


Ezek az eredmények segítenek abban, hogy egyszerű, de személyre szabott táplálkozási és egészségügyi tanácsokat adjanak, amelyek hatékonyabban csökkentik a menopauza egészségügyi terheit.

Meglepő eredménynek számít a menopauza esetén, hogy a magasabb testzsír és a gyulladás közötti összefüggés részben a helytelen táplálkozásnak és a mikrobiomnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy az étrendnek potenciális szerepe van a kockázatok csökkentésében.

Úgy tűnik, hogy a menopauzán átesett nők több cukros ételt esznek, és rosszabbul alszanak, mint a menopauza előtti nők, ami növeli az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


A kis diéta és életmódbeli átalakítások nagy változást hozhatnak a nők tüneteinek kezelésében   Fotó: Pixabay


A tanulmány különbségeket is megfigyelt a menopauza előtti és menopauza utáni nők mikrobiomáiban, beleértve a gyulladáshoz és elhízáshoz kapcsolódó baktériumokat is.

Kate Bermingham, szintén a King’s munkatársa, azt mondta, meglátásaik segítenek feltárni az életmód, a hormonok, az anyagcsere és az egészség közötti összetett összefüggéseket oly módon, ami korábban nem volt lehetséges.


„A kis diéta és életmódbeli átalakítások nagy változást hozhatnak a nők tüneteinek kezelésében, és javíthatják ezt az átmenetet. A jó hír, hogy az, amit eszel, részben csökkentheti a menopauza kedvezőtlen egészségügyi hatásait, akár közvetlenül a gyulladás és a vércukorszint-ugrások csökkentésével, akár közvetve, kedvezőbb összetételűvé változtatva a mikrobiomát" - tette hozzá Dr. Berry.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Étrend

További cikkek