Egyre többen egyre nagyobb figyelmet fordítanak a menopauza okozta ösztrogénszint zuhanásával járó kellemetlen tüneteknek. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben befolyásolja a nők egészségét ez a változás, egy új kutatás ad választ.
A Predictből származik a legnagyobb tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy a menopauza hogyan befolyásolja a napi anyagcserét, például a koleszterinszintet és a vércukorszintet - olvasható a Mirror oldalán.
Ebben a tanulmányban a King’s College London, Zoe személyre szabott táplálkozási társasága, valamint a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola és a Massachusetts General Hospital tudósai vettek részt az Egyesült Államokban.
„A menopauzát a történelem során rendkívül alul tanulmányozták, és a nők alulreprezentáltak az egészségügyi kutatásokban, különösen az étrend és az egészség terén. Kutatásaink azt mutatják, hogy a menopauza jelentős anyagcserezavarok időszaka, amely jelentős hatással lehet a hosszú távú egészségre” - mondja Dr. Sarah Berry, a King's és a vizsgálat vezetője.
Ezek az eredmények segítenek abban, hogy egyszerű, de személyre szabott táplálkozási és egészségügyi tanácsokat adjanak, amelyek hatékonyabban csökkentik a menopauza egészségügyi terheit.
Meglepő eredménynek számít a menopauza esetén, hogy a magasabb testzsír és a gyulladás közötti összefüggés részben a helytelen táplálkozásnak és a mikrobiomnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy az étrendnek potenciális szerepe van a kockázatok csökkentésében.
Úgy tűnik, hogy a menopauzán átesett nők több cukros ételt esznek, és rosszabbul alszanak, mint a menopauza előtti nők, ami növeli az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tanulmány különbségeket is megfigyelt a menopauza előtti és menopauza utáni nők mikrobiomáiban, beleértve a gyulladáshoz és elhízáshoz kapcsolódó baktériumokat is.
Kate Bermingham, szintén a King’s munkatársa, azt mondta, meglátásaik segítenek feltárni az életmód, a hormonok, az anyagcsere és az egészség közötti összetett összefüggéseket oly módon, ami korábban nem volt lehetséges.
„A kis diéta és életmódbeli átalakítások nagy változást hozhatnak a nők tüneteinek kezelésében, és javíthatják ezt az átmenetet. A jó hír, hogy az, amit eszel, részben csökkentheti a menopauza kedvezőtlen egészségügyi hatásait, akár közvetlenül a gyulladás és a vércukorszint-ugrások csökkentésével, akár közvetve, kedvezőbb összetételűvé változtatva a mikrobiomát" - tette hozzá Dr. Berry.