388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kék zóna “diéta” - 7 + 1 szokás a hosszú élethez

10perc.hu
2022. 11. 06.
Kék zóna “diéta” -  7 + 1 szokás a hosszú élethez

Ezek a szokások nagyban hozzájárulnak a kimagasló átlagéletkorhoz, így érdemes nekünk is megfogadni őket, ha hosszú, egészséges életet szeretnénk élni.

Kék zónának nevezik a világ azon területeit, ahol az emberek életkora gyakran eléri az akár 90-100 évet is. Dan Buettner, az amerikai National Geographic munkatársa és a New York Times bestseller szerzője régóta kutatja a kék zóna titkát.

Tapasztalatai szerint az alábbi szokások nagyban hozzájárulnak a kimagasló átlagéletkorhoz, így érdemes nekünk is megfogadni őket, ha hosszú, egészséges életet szeretnénk élni.

1. Mozogj természetesen
Nem kell maratont futni ahhoz, hogy hosszú életed legyen, és még csak kondibérletre sem kell feltétlenül költened. Kertészkedj a ház körül, takaríts te a robotporszívó helyett és az online bevásárlás helyett bármilyen praktikus is, menj le Te magad a piacra vagy a boltba.

2. Találj minden nap egy okot, amiért érdemes felkelni
Apró dolognak tűnhet, de ha minden nap találunk valamit, ami hajt előre minket, ez akár 7 évvel is megnövelheti életünk hosszát.

3. Lassulj le
Bármilyen hihetetlen, még a kék zónában élők is ki vannak téve némi stressznek, azonban ők még képesek lelassulni, visszavenni a tempóból. Napi rutinjuknak ugyanúgy része egy kis szunyókálás mint az ősökről való megemlékezés vagy imádkozás. Érdemes néha picit megállni, és befelé fordulni, mert hosszú távon meghozza pozitív eredményét.


Kertészkedj a ház körül      Fotó: Freepik


4. Kövesd a 80 százalékos szabályt
Ez egy rendkívül egyszerű szabály. Hagyd abba az evést, ha a gyomrod már nagyjából 80%-ban tele van. Nem kell mindig degeszre enni magunkat.

5. Részesítsd előnyben a növényi alapú étkezést
Egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt valamint hüvelyest. Hús elegendő, ha csak heti 1 alkalommal kerül a tányérra.

6. Ötórai tea helyett ötórai bor
Naponta egy pohár jó minőségű vörösbor a kék zóna “diéta” egyik fontos alappillére.


A kék zónában élők az idősödő szülőkkel és nagyszülőkkel megosztják az otthonukat    Fotó: Freepik


7. Csatlakozz pozitív közösségekhez
Válassz olyan közösséget, akik támogatják az egészséges életmódot. Kutatások szerint a dohányzás, az elhízás, a boldogság és még a magány is “fertőző” vagyis ha ilyen társasággal vesszük körbe magunkat, akkor ránk ragadnak ezek a rossz szokások.

+1 A család az első
A kék zónában élők az idősödő szülőkkel és nagyszülőkkel megosztják az otthonukat, vagy csak néhány percre élnek tőlük. Elkötelezik magukat egy élettárs mellett, és sok időt töltenek gyerekeikkel és szeretetben nevelik őket. Az összetartó család ereje vitathatatlan, ha a hosszú élet titkát keressük.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Étrend

További cikkek