Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kritikus hiány van háziorvosból

10perc.hu
2022. 10. 23.
Kritikus hiány van háziorvosból

A 2022. szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen.

A hazai háziorvosi praxisok több mint tizede betöltetlen az országban, aminek két fő oka, hogy a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, illetve a magasabb juttatások miatt az orvosok a magánellátásba távoznak.

A háziorvosok átlag életkora 60 év körüli. Az adatokból látszik továbbá, hogy az elöregedésen felül két másik ok is állhat a betöltetlen praxisok mögött. Az egyik a kilátástalanság, ez főleg azokat a praxisokat sújtja, amelyek nehezen elérhető településeken találhatóak.

Egy másik ok lehet a magánellátásba való távozás a magasabb juttatások miatt, ez a probléma inkább a nagyobb városok esetében magyarázhatja a betöltetlen praxisok magas számát, mivel a háziorvos nyugdíjba vonulása után nincs jelentkező a megüresedett pozíció betöltésére.

A 2022. szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen - írta meg korábban a penzcentrum.hu. Vidéken hiányzik a legtöbb orvos, de az alábbi térképen jól látszik, hogy Budapesten és Pest megye több településén is hasonlóan sok a betöltetlen praxis.


Háziorvosi praxisok állapota 2022. szeptember 1. (Forrás: Nemzeti Egészégbiztosítási Alapkezelő) 


2021-ben a COVID járvány idején a KSH adatai szerint több tízmilliós esetszámmal kellett számolni, ami azt jelentette, hogy egy háziorvos naponta akár 50 esetet is ellátott. A helyzet nem sokat javult azóta sem, így szokványos helyzet, hogy egy betegre átlagosan maximum 10 perc jut.

A betöltetlen praxisok száma folyamatosan nő, és egyre több településen lesz háziorvos hiány, az üres praxisok helyettesítése miatt pedig mind a helyettesített, mind a saját praxisban nő a háziorvosok túlterheltsége és romlik a betegek ellátásának minősége.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek