388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Milyen gyakran fogyaszt a magyar kenyeret?

10perc.hu
2022. 10. 16.
Milyen gyakran fogyaszt a magyar kenyeret?

A magyar fogyasztók 28 százaléka fehér, 22 százaléka barna kenyeret fogyaszt általában, teljes kiőrlésűt 12 százalékuk, magvas és a rozskenyeret hat, illetve öt százalék vásárol.

Ma október 16-án a kenyér világnapja van, amely egy svájci székhelyű Pékek Világszervezetének a kezdeményezése által jött létre 2001-ben. A program célja kiváltképp az éhezők és rászorulók segítésére irányuló tevékenységek előtérbe helyezése.

Egyes állítások szerint az előember is evett gabonamagvakat, valamint ezen túlmenően a honfoglalók életmódjának is szerves része volt. Talán éppen emiatt számít alapélelmiszernek Magyarországon a kenyér.

A JÓkenyér által végzett felmérésből leszűrhető, hogy tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret, egy átlagos háztartás 1,6 kilogramm kenyeret fogyaszt hetente. A kutatást online formában bonyolították le, a válaszadók száma elérte az ezret, melyben a 18-65 éves magyar lakosságot reprezentálták.


A kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete     Fotó: freepik.com


A kutatás szerint a magyar fogyasztók 28 százaléka fehér, 22 százaléka barna kenyeret fogyaszt általában, teljes kiőrlésűt 12 százalékuk, magvas és a rozskenyeret hat, illetve öt százalék vásárol. A megkérdezettek hat százaléka külön figyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kenyérválasztásra hatással van a fogyasztó életkora, társadalmi helyzete. Például minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel vásárol leggyakrabban rozskenyeret.

Továbbá megállapították, hogy a magasabb végzettségűek jellemzőbb, hogy teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerűsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával. Utóbbiról az is elmondható, hogy Közép-Magyarországon a legkevésbé, míg Kelet-Magyarországon a legkelendőbb típus - írta a Magyar Nemzet.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán
Címkék:
#Étrend

További cikkek