Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Néha csak néhány perc az élet! A gyorsaság a sikeres újraélesztés záloga

10perc.hu
2022. 10. 11.
Néha csak néhány perc az élet! A gyorsaság a sikeres újraélesztés záloga

Október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy az ő kezébe kerül egy ismeretlen vagy akár egy családtagjának az élete.

Sétálsz az utcán és hirtelen összeesik melletted valaki. Mit teszel: pánikba esel és leblokkolsz vagy észbe kapsz, és azonnal megkezded a beteg újraélesztését? A döntést a másodpercek töredéke alatt kell meghozni, de másnak ez az egész életet jelentheti.

A hirtelen szívhalál hazánkban az egyik vezető halálozási ok: hivatalos statisztikák szerint évente mintegy 25 ezer magyar szenved hirtelen szívhalált, pedig gyors és hozzáértő beavatkozással és a megfelelő eszköz megléte esetén az érintettek jelentős része megmenthető lenne.

Lukács Péter mentőtiszt az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából arról beszélt, az utca embere sokszor nem is gondolná, hogy már sok üzletben, bankban és plázában is találhatók a laikusok számára is egyszerűen használható defibrillátorok, amik számtalan esetben életmentőnek bizonyulnak.

A szakember a 10perc.hu kérdésére elmondta, ha valaki a környezetünkben hirtelen összeesik, már a kezeinkkel rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy növeljük a túlélési esélyeit.


Számtalan életet menthetünk meg, ha gyorsan cselekszünk, és segítünk a mentők kiérkezéséig    Fotó: freepik.com


Ha nincs légzése a betegnek, akkor azonnal a 112-es segélyvonalat kell hívni. A mentésirányítók a mentők kiérkezéséig telefonon segítenek a laikusoknak az újraélesztés elkezdésében és elmondják, hogy a kezeket összekulcsolva hogyan kell végezni a mellkas kompressziót” – fogalmazott Lukács Péter.

Hozzátette, a hirtelen szívhalál esetén a mellkaskompresszió segítségével fenn tudjuk tartani a keringést, addig, amíg a defibrillátorral képesek leszünk megszüntetni ezt a remegő állapotot. Amikor az eszköz ráüt a szívre a megfelelő energiával, annak lehetősége van arra, hogy a kóros, remegő állapotból újrainduljon.

Lukács Péter kijelentette, nyugaton sokan már az otthonaikban is tartanak defibrillátort, és a munkahelyeken is egyre általánosabb, hogy megtalálható az életmentő készülék. Ez Magyarországon is fontos lenne, hiszen legalább olyan jelentőséggel bír, mint egy porral oltó vagy egy elsősegélydoboz.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek