Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Télen inkább a hűvösebbet választjuk, de ki akarjuk fizetni a rezsiszámlákat

10perc.hu
2022. 09. 28.
Télen inkább a hűvösebbet választjuk, de ki akarjuk fizetni a rezsiszámlákat

Egy felmérés adatai szerint a legtöbben a 22 Celsius-fokos hőmérsékletet tartják ideálisnak, és csak 1,5 százalék gondolja úgy, hogy a 19 foknál alacsonyabb belső hőmérséklet lenne a tökéletes.

A rezsicsökkentés jelentős átalakításának köszönhetően a magyarok tudatosan készülnek arra, hogy az idei fűtésszezonban többet spóroljanak, csökkentsék a fogyasztásukat, és így a költségeiket is.

Az Ikea kutatásából egyértelműen kiderült, hogy az átlag a 18 fokos hőmérsékletnél jelentősen magasabbat tartana ideálisnak.

Ennek ellenére, hogy a megemelkedett rezsiszámlákat mindenki ki tudja fizetni, a legtöbben mégis lejjebb tekerik majd a termosztátot, illetve takarékos termékek beszerzésével teszik melegebbé és komfortosabbá az otthonaikat.

A magyarok csaknem fele lejjebb fogja tekerni a fűtést a helyiségekben, amikor munkába megy, vagy ha éppen nem használják a szobát, 43,6 százalék akkor is csökkenti az otthoni hőmérsékletet, amikor a lakásban tartózkodik, 33 százalék pedig csak kiválasztott helyiségeket fog fűteni.

A kutatásban részt vevők mindössze 13,3 százaléka mondta, hogy nem tervezi az idei őszi-téli szezonban háztartási intézkedésekkel csökkenteni a költségeit.


A válaszadók 13,7 százalék tervez meleg takarókat, plédeket vásárolni    Fotó: freepik.com


Az adatokat nyilvánosságra hozó napi.hu szerint a legtöbben a 22 Celsius-fokos hőmérsékletet tartják ideálisnak, és csak 1,5 százalék gondolja úgy, hogy a 19 foknál alacsonyabb belső hőmérséklet lenne a tökéletes, ellenben 3,1 százalék 25 fokos vagy magasabb belső hőmérséklet mellett érzi a komfortosan magát. A megkérdezettek 11,9 százaléka azonban jelentősen, 58,2 százaléka pedig 1-2 fokkal fogja lentebb tekerni a termosztátot az idei télen.

Hogy a komfortérzet a hűvösebb szobában is megmaradjon, 13,7 százalék tervez meleg takarókat, plédeket vásárolni, 7,3 százalék vásárol szőnyegeket, 6,5 százalék pedig melegebb függönyök vásárlásával fog javítani a nyílászárók hőtartó képességén.

A megkérdezettek 28,1 százaléka mondta, hogy ezentúl a kád helyett a zuhanyt választja, 38,8 százalék rövidebb ideig tervez majd a zuhany alatt állni, 6,9 százalék pedig energiatakarékos csaptelepekkel tervezi tovább csökkenteni a vízfogyasztását.


A korszerű izzók élettartama körülbelül 25 ezer óra, érdemes cserélni     Fotó: freepik.com


Ennél is többen, minden ötödik megkérdezett (21,9 százalék) tervezi energiatakarékos izzók beszerelését – a villanykörtékre akkor is érdemes lehet ránézni otthon, ha korábban már lecserélte azokat, mert a korszerű izzók élettartama körülbelül 25 ezer óra, és 35 százalékkal energiatakarékosabbak, mint a korábbi ledes izzók.

A magyarok jobban ragaszkodnak az otthoni kényelmükhöz, mint bármi máshoz: 28,1 százaléka érzi úgy, hogy ha muszáj, inkább az otthoni komfortérzetet (lakáshőmérséklet, vízfogyasztás) korlátozná, míg több mint kétszer annyian inkább az egyéb kiadásokat (nyaralás, kultúra, ruhavásárlás) fognák vissza.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek