Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Éljen, itt az eperszezon!

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 05. 12.
Éljen, itt az eperszezon!

A gyümölcs ára kilónként 2000 forinttól indul, és 4000 forintig megy, attól függően milyen nagyot veszünk.

A piacok mellett immár egyre több helyen lehet az országban az utak mentén, vagy a városokban kisebb standokon zamatos magyar epret vásárolni. Érdemes mindig kisebb mennyiségben vásárolni, ugyanis könnyen megromlik. Mindig nézzük meg, hogy kellően érett-e az eper, mert nem fog később otthon megérni, mint például az alma. Általában minden gond nélkül eltárolható két napig a frissen szedett vagy vásárolt eper.

Az ára az idén is igen magas, és nem csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ráadásul a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt nem érkezett elég import gyümölcs a piacra – tudtuk meg a termelőktől. Mivel az időjárás sem kedvezett a palántáknak áprilisban, ez mind meghatározza az idei árat, amely 2000-4000 forint kilónként. Az ízvilág azonban nagyon kimagasló, a magyar epernek nincs párja – vallják a termesztők.

A magyar szabadföldi szamóca a napokban jelent meg, de az árat az sem tudja letörni. A szamóca nagyon hasonlít vadon termő változatára, az erdei szamócára, ám annál nagyobb termetű. Hazánkban termesztett, nemesített szamócafajokat a hétköznapi nyelvben földiepernek, az erdőkben fellelhető apró méretű piros gyümölcsöket, szamócának nevezzük.



Az idén is problémát jelent, hogy hiába érik a gyümölcs, nincs elég munkás, hogy leszedje. Ha optimálisabbak az időjárási körülmények, akkor 15-20 ezer tonna is megterem. Az idén mindössze 12 ezer tonna várható az illatos eperből. Az eper nemcsak finom, de nagyon sok jótékony hatása is van! Kitűnő C-vitamin forrás, ennek köszönhetően erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a bőrt biztosító kollagén termeléshez is hozzájárul, csökkenti a gyulladást, erősíti a szemet és a vérnyomásra is jótékony hatással bír. A benne lévő kálium ugyanis sokat tesz a szív egészségért!


Nagymama receptje

Számos módon dolgozhatjuk fel az epret. Lehet enni, inni vagy jégkásaként is fogyasztani. A legtöbbször természetesen valamilyen édességbe landol a piros finomság. Ezúttal egy finom  krém elkészítéséhez invitáljuk a 10perc.hu olvasóit, amit még az nagymamám készített.



Mindössze 30 dkg friss eperre van szükség. Először folyóvíz alatt mossuk meg. Majd botmixer segítségével pürésítsük egy tálba. Tegyünk hozzá fél citrom levét, 10 dkg porcukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Majd kavarjunk bele egy kis doboz zsírszegény joghurtot. Két deciliter tejszínt verjünk fel, majd keverjük az epres masszához, melyet kanalazzunk poharakba. A tetejét díszíthetjük egy-egy félbevágott gyümölccsel. Tegyük fél órára hűtőbe és jó étvágyat kívánunk hozzá!

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek