Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Minden hatodik baba magánklinikán születik Budapesten

10perc.hu
2021. 05. 03.
Minden hatodik baba magánklinikán születik Budapesten

A magánszülések száma évről évre növekszik, a tavalyi év ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2 százalékos arány 2020-ban 3-ra növekedett.

Örömteli év volt a tavalyi születésszám tekintetében hazánkban, hiszen megfordult a 2017-óta tartó lejtmenet. Bár az országos átlag javult, Budapesten továbbra is csökkenés volt tapasztalható. A főváros abban is eltér az ország többi részétől, hogy az anyukák egyre gyakrabban választják a magánkórházakat. Ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni az egészségügyi szolgálati jogviszony és a hálapénz kivezetése miatt.



A FoglaljOrvost.hu statisztijájából kiderült, hogy a 2017 óta tartó csökkenő tendencia megállt a születésekben, a tavalyi évben 2019-hez viszonyítva 3%-kal több, 92,233 baba jött világra Magyarországon, Budapestet kivéve, ahol 4%-kal csökkent a születésszám a KSH adatai szerint. A magánszülések száma évről évre növekszik, a tavalyi év ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett.

Ennél nagyobb arányú növekedés Budapesten volt tapasztalható, a három budapesti magánszülészeten több mint 2300 csecsemő jött világra. Míg 2017-ben a budapesti szülések 13%-a történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7%-os arányt képviselnek a magánklinikán született bébik. Kijelenthető, hogy Budapesten minden 6. újszülött magánklinikán sírt fel először.



Míg korábban a családok a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, a 2020-as év több szempontból vízválasztó volt. A pandémia okozta bizonytalanságok, a COVID-ellátásban is résztvevő állami kórházak elkerülésének igyekezete is hajtotta a leendő szülőket a rutinos magánszülészetekre.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek