Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Európa legmelegebb októbere volt az idei

10perc.hu
2020. 11. 17.
Európa legmelegebb októbere volt az idei

A globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, és ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint a Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni.

Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta. Európa és Ázsia számára ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszak a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb. A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a második legmelegebb volt: az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Hó viszont volt bőségesen: a globálisan megtapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek