390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Európa legmelegebb októbere volt az idei

10perc.hu
2020. 11. 17.
Európa legmelegebb októbere volt az idei

A globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, és ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint a Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni.

Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta. Európa és Ázsia számára ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszak a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb. A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).



Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a második legmelegebb volt: az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Hó viszont volt bőségesen: a globálisan megtapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek