393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a héten kivezethetik az élelmiszerek ársapkáját – Napirenden a kérdés a szerdai kormányülésen

10perc.hu
2023. 01. 24.
Már a héten kivezethetik az élelmiszerek ársapkáját – Napirenden a kérdés a szerdai kormányülésen

A kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az élelmiszereket érintő hatósági árakat ki kell vezetni, egyelőre azonban kérdéses az időpont.

A kormány tavaly 2023. április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopokat a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és az étkezési burgonya esetében. Ezzel viszont elszabadította még jobban az inflációt.

Lassan már mindenki azt szeretné, hogy az üzemanyagok után az élelmiszerek ársapkáját is minél hamarabb kivezesse a kormány. Parragh László, az Iparkamara elnöke is felvetette ezt, az ATV Egyenes beszédben azt mondta: szakmailag az is elképzelhető, hogy fokozatosan vezessék ki az árstopot.

A VOSZ Kereskedelmi Tagozatának az elnöke, Krisán László szintén azt mondta az atv.hu cikke szerint, hogy fokozatosan, vagy egyben, de termékenként végig nézve, ha az infláció úgy alakul, akkor ideje lesz kivezetni az ársapkát.


A kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont     Fotó: ATV


Nagy István agrárminiszter pedig az Indexnek adott interjúban közölte a múlt héten: kifejezetten szociális típusú intézkedés az élelmiszerár-sapka, ezért abban a pillanatban, hogy a fogyasztói árak emelkedése elkezd visszatérni a normális medrébe, ki lehet vezetni ezt az intézkedést.

Raskó György agrárközgazdász közölte a Klubrádióban: ő úgy tudja, hogy már a szerdán “tárgyalni fogja a kormány ezt a problémakört”. A költségvetési bizottságban hétfőn, - amikor beszámolt a 2023-as büdzséről - Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az ülésen közölte, a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek