393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Könyörögnek Novák Katalinnak az orvosok, hogy ne írja alá az új egészségügyi törvényt

10perc.hu
2022. 12. 09.
Könyörögnek Novák Katalinnak az orvosok, hogy ne írja alá az új egészségügyi törvényt

A Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlést hív össze jövő év elejére, mert a módosított jogszabályok miatt 4500 orvos jelezte, felmond, ha nem változik az általuk elfogadhatatlannak tartott törvény.

Rendkívüli, országos küldöttgyűlést hív össze 2023 elejére a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a Népszavának nyilatkozva Álmos Péter, a kamara alelnöke. Ezen az ülésen születhet döntés arról, milyen tiltakozó akciót támogat a magyar orvostársadalom, miután a parlament elfogadta az egészségügyi törvény módosítását.

Az orvosok számára ugyanis elfogadhatatlanok a módosítások, ráadásul a kormányzat semmibe sem vette figyelembe a MOK javaslatait. Mindenesetre felmérték a tagság véleményét ebben a kérdésben, és kiderült, a küldöttgyűléssel mindenképpen egyetértenek.

Ráadásul 4500 orvos nyilatkozott arról, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. A válaszadók kb. harmada az alapellátásban, a többség szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik – írta meg a Telex.

A kamara arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, küldje vissza megfontolásra a parlamentnek az egészségügyi törvény szerdán elfogadott módosítását, hogy olyan törvény születhessen, ami mögött valós szakmai konszenzus van.

Az új törvénnyel az a legnagyobb gond, hogy az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárítanak olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot.

További cikkek