EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Hiába emelkedtek az árak, egyre népszerűbb a házhoz szállított étel

Életmód
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A házhozszállítás esetén 20-30, de van olyan is, hogy 40 százalékkal magasabb összegben kerül az alapétel annál, mintha étteremben fogyasztanánk.

A magyarok nem szívesen mondanak le a házhozszállítás kényelméről, még akkor is, ha azért a drágulás itt is utolérte a piacot. A házhozszállítás esetén 20-30, de van olyan is, hogy 40 százalékkal magasabb összegben kerül az alapétel annál, mintha étteremben fogyasztanánk. Sőt, volt olyan, hogy egy bizonyos étel 80 százalékkal került többe online, mintha étteremben kértük volna ki – írta a Pénzcentrum.

Nem árt azonban tudni, hogy a kiszállított étel ÁFÁ-ja továbbra is több mint 20%-kal magasabb mint ugyanannak az ételnek az étteremben elfogyasztott változatáé. Ráadásul ha a nettó ár emelkedik, akkor ez nagyobb értékben drágítja a gyorskereskedelmi cégek kényelmi szolgáltatását.


A házhozszállítás esetén 20-30, de van olyan is, hogy 40 százalékkal magasabb összegbe kerül az alapétel     Fotó: Freepik


Mit rendelünk legtöbbször? Nos, az adatok alapján a magyarok imádják a pizzát, a melegételrendelések 27 százalékát a köralakú élvezet tette ki: azon belül magyaros, húsos, hagyományos és különleges - minden jöhet. A második legnépszerűbb ételcsoport a hamburgerek, ez a 2022-es évben a melegétel rendelések 21%-ánál megfordult a futárcégek táskájában.

Ezen felül a további 3 legnépszerűbb konyhatípus a magyaros (9%), egyéb amerikai (8%) és egyéb olasz (4%), például tészta ételek voltak. Ha egyedi melegételt nézünk, akkor ezt a helyet évek óta a sajtburger foglalja el.