392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Brutális árak! Már ötvenezerbe kerül egy éjszaka a négycsillagos hotelekben

10perc.hu
2023. 04. 24.
Brutális árak! Már ötvenezerbe kerül egy éjszaka a négycsillagos hotelekben

Újra csökken a szálláshelyek száma, miután az energiaválság és az infláció rekordmértéke egyre többeket késztet bezárásra.

Az energiaválság miatt számos szálláshely húzta le a rolót, és a bezárási hullám a legfrissebb adatok alapján is tart. Idén februárban már 2000 szálláshely sem volt: kevesebb, mint 850 panzió működött februárban, a hotelek száma pedig 800 alá csökkent.

A költségek jelentős növekedése miatt a talpon maradók folyamatosan emelik az árakat, melyek lélektani határhoz érkeztek el. Márciusban már 50 ezer forintba került egy éjszaka egy 4 csillagos hotelben. Nem csoda, hogy a belföldi vendégek száma csökken, hiszen a lakosságot is sújtja az évtizedek óta nem látott magasságba emelkedő infláció. A hazai turizmus egyre inkább csapdába kerül - állapítja meg a portfolio.hu.


Márciusban már 50 ezer forintba került egy éjszaka egy 4 csillagos hotelben    Fotó: Pixabay


Az 50 ezer forintért egy kétágyas szoba, félpanziós ellátás jár. Ráadásul mindez hétköznap, tehát ha valaki hétvégi kikapcsolódásra vágyik, akkor még ennél is magasabb összeget kell fizetnie. Nagyot emelkedett a panziók ára, a közel 25 ezer forintos szobaár történelmi csúcsnak számít, de drágultak az apartmanok is.

Nemcsak az energia, hanem az élelmiszerárak is jelentős mértékben nőttek, a szálláshelyeknek pedig ez is érdemi költségnövekedést jelent. A szektornak továbbra is komoly kihívást jelent a munkaerőhiány is, a bérek további emelkedése és az alapanyagok drágulása miatt a reggeli és a vacsora is egyre drágább a szálláshelyeken, ami a 40-50%-os élelmiszerinfláció tükrében egyáltalán nem meglepő.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek