Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Túlzottdeficit-eljárást indíthatnak Magyarország ellen

10perc.hu
2024. 06. 20.
Túlzottdeficit-eljárást indíthatnak Magyarország ellen

Magyarország költségvetésének állapota miatt javasolta az eljárást az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást indít Magyarországgal szemben a 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomag alapján, melynek célja, hogy erős és jövőálló gazdaságot építsen az EU számára. Nemcsak Magyarországot érinti ez az intézkedés, hanem hat másik tagállamot is: Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia is szerepel a listán - közölte a 24.hu.

Magyarország esetében továbbra is jelentős egyensúlyhiány tapasztalható. Az ország sebezhetőségei az árnyomás, valamint a külső és kormányzati finanszírozási igények tekintetében továbbra is fennállnak, bár a javuló külső környezet enyhítette a rövid távú kockázatokat. A 2023-as évben a nagy folyó fizetési mérleghiány feloldódott, mivel a belföldi kereslet a recesszió közepette visszaesett, és az alacsonyabb energiaárak miatt csökkentek az importköltségek.

A Portfolio idézi a jelentést, amely szerint idén a magyar költségvetési hiány várhatóan 5,4 százalék lesz, ami jócskán meghaladja az előírt 3 százalékos szintet. Az eljárás elindításáról az Európai Tanács dönt majd, várhatóan július közepén.


További cikkek