Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiemelkedés: csőd-, és bezárási hullám kezdődhet Magyarországon

10perc.hu
2022. 09. 05.
Rezsiemelkedés: csőd-, és bezárási hullám kezdődhet Magyarországon

A cégek egy részének olyan magasra kellene emelnie az árait az elszabaduló rezsiköltségek miatt, amit képtelenek kifizetni a vásárlói.

Egyre súlyosabb válság fenyeget Magyarországon, a szakemberek már bezárási hullám elindulásától tartanak az újabb energiadrágulás miatt. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az RTL Híradónak elmondta, többen és hosszabb időre húzhatják le a rolót, mint a koronavírus-járvány miatt.

Perlusz László szerint nem véletlen, hogy sorra jelentik be a szállodák, az ételkiszállítók, a cukrászdák vagy éppen a gyógyfürdők, hogy az egekbe emelkedő energiaárak következtében teljesen vagy részlegesen bezárnak a téli időszakban. Hogy mi lesz a dolgozókkal, azt egyelőre nem tudni.

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez vezethet, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet” – mondta a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban a koronavírus-járvány miatt. A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése.



„Beszéltem sok vállalkozással, szerencsésnek mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest csak hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – jelentette ki Perlusz László, majd hozzátette, az energia drágulása már akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

Elemzők szerint egy vállalkozó mérlegeli azt, hogy kétszeres áron vagy 50 százalékos áremelés mellett lenne-e még elegendő kereslet a termékére, szolgáltatására. Ki tudja, hogy miért, de a gazdaságfejlesztési miniszter továbbra is gazdasági növekedéssel számol.

„Én nem gondolom, hogy a magyar gazdaság recesszióba esik. Azt se gondolom, hogy jövőre recesszióba esik. A növekedés lassulni fog. Képtelenség megúszni azt, hogy ne lassuljon a növekedés. Ugyanakkor az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik” – mondta az Inforádiónak Nagy Márton.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, mikortól és mekkora támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt válaszolták, hogy jelenleg is számos program áll a rendelkezésükre, illetve folyamatosan elemzik a helyzetet.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek