390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Budapesten inkább csökkennek, vidéken emelkednek a lakásárak

10perc.hu
2021. 08. 12.
Budapesten inkább csökkennek, vidéken emelkednek a lakásárak

A lakáspiaci élénkülés idén elsősorban az adásvételek számában jelentkezhet, a korábbi évekhez hasonló országos szintű kétszámjegyű drágulásnak nincs tere.

Az ingatlanpiaci szakértők egyöntetűen állítják, a lakáspiacon erőteljes élénkülés tapasztalható. Kiemelték, hogy bár a koronavírus-járvány okozta sokkból kezd már új egyensúlyra beállni a lakáspiac, de még messze van a pandémia előtti szint. Idén ugyanis 135 ezer lakás eladására lehet számítani a mostani kilátások szerint, ami még elmarad a 2019-ben elért majdnem 160 ezres adásvételtől.

Ráadásul az ingatlan.com adatai szerint a budapesti lakásuk eladása során árat változtató tulajdonosok 80 százaléka mérsékelte a kínálati árat 2020-ban és az idén is, ugyanakkor a lakáspiaci élénkülés idén elsősorban az adásvételek számában jelentkezhet, a korábbi évekhez hasonló országos szintű kétszámjegyű drágulásnak nincs tere.



Ezzel szemben a községekben még erős a kereslet és a drágulásnak is tere van, ugyanis vidéken idén tízből négy árat változtató eladó az eredetileg meghirdetett árnál nagyobb összeget szeretne kapni az ingatlanért. A megyei jogú és a kisebb városokban a tavaly a járvány hatás miatt emelkedett az árat csökkentő eladók aránya, de az idén már visszaállt a korábbi, 70-75 százalékos szintre, a községekben 2021-ben az árat változtató tulajdonosok több mint 40 százaléka emelte az árat a tavalyi 30 százalékkal szemben.

Az Otthon Centrum szakértői szerint idén az első fél évben a fővárosban a használt lakások bő kétharmadát értékesítették 20-50 millió forint közötti áron, ennél drágábban kelt el viszont az újépítésű lakások túlnyomó többsége. A rugalmas, otthoni munkavégzés elterjedése érzékelhető változást generált a piacon, a vásárlók a megfizethetőség mellett az átalakuló életmód miatt egyre inkább kedvelik az agglomerációban elérhető ingatlanokat is.



Pest megyében az eladások 62 százaléka azonban a 10-40 millió forint közötti sávban alakult, míg más megyékben a használt ingatlanok négyötöde 30 millió forintnál megállt. A használt tégla társasházi lakások idei átlagos négyzetméterára a tavalyi első féléves átlagárnak csupán 85 százaléka volt. Ugyanakkor a panellakások átlagára stabil maradt, sőt inkább 10-15 százalékos növekedést tapasztaltak.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Lakásárak

További cikkek