Három egyszerű alapanyag, amellyel kiválthatod a vajat sütésnél - 10perc.hu

408.93 Ft

370.24 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Három egyszerű alapanyag, amellyel kiválthatod a vajat sütésnél

10perc.hu
2025. 04. 05.
Három egyszerű alapanyag, amellyel kiválthatod a vajat sütésnél

Fedezz fel három egyszerű alapanyagot, amelyekkel bátran helyettesítheted a vajat sütésnél.

A vaj alapvető hozzávaló a sütemények készítésénél, de előfordulhat, hogy nincs kéznél, vagy éppen tejmentes alternatívát keresünk - írja a Nosalty. Felsorolunk három egyszerű és jól működő vajhelyettesítőt, amelyekkel a sütemények íze és állaga is megőrizhető.

1. Olaj

A repce-, napraforgó- és olívaolaj remek alternatíva, mivel zsírként hasonló szerepet töltenek be, és plusz nedvességet is adnak a tésztához. Ha tehetjük, a vaj és az olaj fele-fele arányú keverékét használjuk, de ha teljesen ki kell váltanunk a vajat, akkor 1 csésze vaj helyett 7/8 csésze olajat használjunk.

A kókuszolaj külön kategóriába esik, mivel szobahőmérsékleten szilárd, így egy az egyben helyettesítheti a vajat. „A kókuszolaj valamivel több zsírt és kevesebb vizet tartalmaz, mint a vaj, ezért annak érdekében, hogy megelőzd a sütemények kiszáradását, a muffinok és kenyerek esetében a szükséges folyadék mennyiségét emeld meg néhány evőkanállal.”

2. Almaszósz

A gyümölcspürék – például az almaszósz, a banánpüré vagy az édesburgonyapüré – szintén nagyszerűen használhatók vaj helyett. Ha a legjobb ízt és állagot szeretnénk elérni, érdemes a vaj felét lecserélni gyümölcspürére. Ha azonban teljesen elhagynánk a vajat, 1:1 arányban helyettesíthetjük vele.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy hanyagold ezt a megoldást, ha olyan dolgot sütsz, ahol a ropogósság a lényeg, például különböző omlós süteményeknél.

3. Joghurt

Ha natúr joghurt van otthon, az is jó megoldás lehet. A joghurt zsírtartalma és íze miatt jól helyettesíti a vajat, bár nagyobb nedvességtartalma miatt figyelni kell az arányokra. „Azokban a receptekben érdemes a vajat joghurtra cserélni, amelyek kevesebb, mint egy csésze vajat írnak elő.”

A görög joghurt is megfelelő választás, bár sűrűbb állagú süteményeket eredményezhet.

Ezekkel az egyszerű helyettesítőkkel bátran variálhatjuk kedvenc receptjeinket anélkül, hogy le kellene mondanunk az ízletes és puha süteményekről.


Címkék:

További cikkek