A vaj alapvető hozzávaló a sütemények készítésénél, de előfordulhat, hogy nincs kéznél, vagy éppen tejmentes alternatívát keresünk - írja a Nosalty. Felsorolunk három egyszerű és jól működő vajhelyettesítőt, amelyekkel a sütemények íze és állaga is megőrizhető.
1. Olaj
A repce-, napraforgó- és olívaolaj remek alternatíva, mivel zsírként hasonló szerepet töltenek be, és plusz nedvességet is adnak a tésztához. Ha tehetjük, a vaj és az olaj fele-fele arányú keverékét használjuk, de ha teljesen ki kell váltanunk a vajat, akkor 1 csésze vaj helyett 7/8 csésze olajat használjunk.
A kókuszolaj külön kategóriába esik, mivel szobahőmérsékleten szilárd, így egy az egyben helyettesítheti a vajat. „A kókuszolaj valamivel több zsírt és kevesebb vizet tartalmaz, mint a vaj, ezért annak érdekében, hogy megelőzd a sütemények kiszáradását, a muffinok és kenyerek esetében a szükséges folyadék mennyiségét emeld meg néhány evőkanállal.”
2. Almaszósz
A gyümölcspürék – például az almaszósz, a banánpüré vagy az édesburgonyapüré – szintén nagyszerűen használhatók vaj helyett. Ha a legjobb ízt és állagot szeretnénk elérni, érdemes a vaj felét lecserélni gyümölcspürére. Ha azonban teljesen elhagynánk a vajat, 1:1 arányban helyettesíthetjük vele.
Fontos azonban figyelembe venni, hogy „hanyagold ezt a megoldást, ha olyan dolgot sütsz, ahol a ropogósság a lényeg, például különböző omlós süteményeknél.”
3. Joghurt
Ha natúr joghurt van otthon, az is jó megoldás lehet. A joghurt zsírtartalma és íze miatt jól helyettesíti a vajat, bár nagyobb nedvességtartalma miatt figyelni kell az arányokra. „Azokban a receptekben érdemes a vajat joghurtra cserélni, amelyek kevesebb, mint egy csésze vajat írnak elő.”
A görög joghurt is megfelelő választás, bár sűrűbb állagú süteményeket eredményezhet.
Ezekkel az egyszerű helyettesítőkkel bátran variálhatjuk kedvenc receptjeinket anélkül, hogy le kellene mondanunk az ízletes és puha süteményekről.