Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Az EU betiltaná a dohányzást?

10perc.hu
2024. 10. 01.
Az EU betiltaná a dohányzást?

Az Európai Unió legújabb intézkedései szerint szigorúbb dohányzási korlátozások jöhetnek, amelyek célja egy 2040-re füstmentes generáció kinevelése a kontinensen.

Manfred Pentz, Hessen tartomány Európa-ügyi minisztere azonban kritikával illette az EU ezen irányvonalát, kijelentve: „Az EU betiltja a dohányzást.” Pentz szerint a dohányzás szabályozásával az Unió rossz problémákra koncentrál, miközben sok polgárnak egzisztenciális gondjai vannak, amelyekkel inkább foglalkozni kellene - közölte az ACNews.

Miközben a beltéri dohányzást már szinte mindenhol tiltják, most a kültéri dohányzás korlátozása is terítékre került. Az Európai Unió ajánlást adott ki tagállamainak, hogy hozzanak létre úgynevezett dohányzásmentes övezeteket, beleértve busz- és villamosmegállókat, szabadidőparkokat, közterületeket, uszodákat és középületek előtti területeket. Az új szabályozás hatására ezek a helyszínek hamarosan füstmentessé válhatnak.

Azonban nem mindenhol fogadják lelkesen a javaslatot. Ahogy Pentz rámutatott: „Az EU-t már régóta bírálják, hogy túl sok életterületbe avatkozik bele. A szabadtéri dohányzási tilalom egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik.” Szerinte ez a szabályozás gyakorlatban sem tartható be könnyen: Még akkor sem lehet betartani, ha mindenhova kitesszük a dohányzást tiltó táblákat. Ezt nem tudjuk hatékonyan betartatni, és nem is akarjuk.”

Az EU érvként azt hozza fel, hogy évente mintegy 700 000 ember hal meg a dohányzás következtében. A cél a dohányzás visszaszorítása, és a fiatalabb generációk egészségesebb életmódjának elősegítése. Azonban a szabályozások ellenállásba ütköznek, és kérdéses, hogy a szigorítások hogyan fognak megvalósulni a gyakorlatban.

További cikkek