Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Őszi gyógynövények gyűjtése és jótékony hatásaik

10perc.hu
2024. 09. 24.
Őszi gyógynövények gyűjtése és jótékony hatásaik

Fedezd fel az őszi gyógynövényeket: galagonya, csipkebogyó, boróka és fekete nadálytő gyűjtése és egészségügyi előnyeik

Bár a gyógynövények gyűjtésének csúcstermészete a nyár, az ősz is bővelkedik olyan értékes növényekben, amelyeket érdemes hazavinni a házipatikánkba. Íme néhány őszi gyógynövény, a Greendex cikkéből, amelyet most érdemes begyűjteni.

Tudnivalók a gyűjtés előtt

Fontos tudni, hogy az állami erdészet kezelésében álló, de nem védett területeken naponta legfeljebb 2 kg gyógynövény gyűjtése engedélyezett. Magánterületen a tulajdonostól szükséges engedélyt kérni, míg természetvédelmi területeken tilos az engedély nélküli gyűjtés. Ügyeljünk arra is, hogy por-, kipufogógáz- és vegyszermentes helyszínekről gyűjtsünk, hogy elkerüljük a káros anyagok bejutását a szervezetünkbe.

Galagonya – a szív védelmére

A galagonya (Crataegus) egy rendkívül értékes gyógynövény, amely segít a szív és érrendszer erősítésében, javítja a szív vérellátását, és enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van. Virágait és leveleit tavasszal, míg pirosra érett termését az első fagyok beállta előtt gyűjtjük. Teát készíthetünk belőle: 2 evőkanálnyi bogyót 2 deci vízben pár percig forralunk.

Csipkebogyó – a természet C-vitamin bomba

A csipkebogyó (Rosa canina), más néven vadrózsa áltermése, rendkívül magas C-vitamin-tartalmú, amely segít a nátha és influenza ellen. Késő ősszel gyűjtsük a mélybordó, de nem túlérett bogyókat. Fogyaszthatjuk nyersen vagy teaként, de fontos, hogy forralás helyett ázalékot készítsünk, hogy megőrizzük a vitaminokat.

Boróka – fűszer és gyógynövény egyben

A közönséges boróka (Juniperus communis) termése antibakteriális hatású, vizelethajtó, izzasztó és serkenti az emésztést. A másodéves termés szeptembertől novemberig gyűjthető. Az érett bogyók 4-6 hét alatt száradnak ki.

Fekete nadálytő – a sebek barátja

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) fő drogja a gyökere, amely a sebek gyógyulását elősegíti. A gyökeret késő ősszel gyűjtsük, miután a növény levelei elsárgultak, és alaposan mossuk meg, majd napon vagy 50 °C-os sütőben szárítsuk ki.

Ezek az őszi gyógynövények nemcsak hasznosak, hanem természetes módon erősítik immunrendszerünket a hideg hónapokban is.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Egészség

További cikkek