Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új vércsoportot fedeztek fel tudósok

10perc.hu
2024. 09. 18.
Új vércsoportot fedeztek fel tudósok

A tudósok egy 50 éve fennálló rejtélyt oldottak meg, amikor felfedezték az új MAL vércsoportot, amely jelentős előnyöket nyújthat a ritka vércsoportú betegek kezelésében világszerte.

Több ezer életet menthetnek meg világszerte, miután az NHS tudósai felfedeztek egy új vércsoport-rendszert, amely megoldotta az elmúlt 50 év egyik legnagyobb tudományos rejtélyét. Az NHS Blood and Transplant (NHSBT) dél-gloucestershire-i kutatócsoportja, amelyet a Bristoli Egyetem is támogatott, azonosította a MAL nevű vércsoportot. Eddig ismeretlen volt a korábban felfedezett AnWj vércsoport-antigén genetikai háttere, amelyet 1972-ben fedeztek fel, de eddig nem volt ismert a világelső teszt kifejlesztése előtt - közölte a BBC.

Louise Tilley, az NHSBT vezető kutatója elmondta, hogy a felfedezés jelentős előrelépést jelent a ritka vércsoportú betegek kezelésében. „Elég nehéz számszerűsíteni, hány embernek lesz hasznára a teszt” – mondta Tilley a BBC-nek. Az NHSBT évi mintegy 400 beteg számára jelenthet új lehetőséget.

Minden egyes vörösvérsejtünkön antigének találhatóak, amelyek hiányozhatnak néhány ember esetében. Az NHSBT Filtonban működő Nemzetközi Vércsoport Referencia Laboratóriumának genetikai vizsgálatával sikerült kifejleszteni egy olyan tesztet, amely képes azonosítani az antigén hiányát mutató betegeket. Ez a teszt életmentő lehet azok számára, akik reagálnak a vérátömlesztésre, és segít a ritka vércsoportokkal rendelkező donorok azonosításában.

Philip Brown, akit körülbelül 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak leukémia egyik formájával, elmondta, hogy a vérátömlesztés és csontvelő-átültetés nélkül meghalt volna. „Bármi, amit tehetünk, hogy a vérünk biztonságosabb legyen és jobban illeszkedjen a betegekhez, határozottan helyes lépés” – nyilatkozott.

Nicole Thornton, a laboratórium vezetője, hozzátette: „Az AnWj genetikai alapjainak feltárása az egyik legnagyobb kihívást jelentő projektünk volt. Az ilyen tesztek hozzáadhatók a meglévő genotipizálási platformokhoz, ami új lehetőségeket nyit a ritka vércsoportú betegek számára.”

Matthew Hill, egészségügyi riporter, megjegyezte, hogy „könnyű alábecsülni a filtoni NHSBT nemzetközi jelentőségét”. A laboratórium nemcsak a világelső tesztet fejlesztette ki, hanem antitestekkel is ellátja a világ országait kutatási célokra. Nicole Thornton szerint a laboratórium gyakran találkozik olyan esetekkel, ahol új vércsoportokat vagy vércsoportrendszereket kell felfedezni, ami tovább bővíti a vércsoportrendszerek ismeretét.




Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Kutatás

További cikkek