Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új vérteszt érhető el Magyarországon a vastag- és végbélrák korai felfedezésére

10perc.hu
2024. 09. 12.
Új vérteszt érhető el Magyarországon a vastag- és végbélrák korai felfedezésére

Magyarországon elérhető a ColonAiQ epigenetikai vérvizsgálat, amely fájdalommentesen észleli a vastag- és végbélrákot és polipokat, segítve a korai diagnózist.

Magyarországon először érhető el egy innovatív, fájdalommentes epigenetikai vérvizsgálat, a ColonAiQ, amely a vastag- és végbélrák korai szűrésére szolgál. Az új szűrőteszt, amely már a polipokat is képes jelezni, jelentős előrelépést jelent a rák korai felismerésében. A teszt az elmúlt évben számos életet mentett meg az országban, és jelenleg már 200 helyszínen érhető el.

A penzcentrum.hu azt is megírta, hogy a ColonAiQ teszt képes észlelni a daganatsejtekből származó DNS-t a véráramban, amely lehetővé teszi a vastag- és végbélrák korai felfedezését, még a tünetek megjelenése előtt. Csikota Péter, orvosi biotechnológus szerint a vizsgálat a rákos állapotokat már akkor is észlelheti, amikor azok még nem okoznak tüneteket.

Magyarország sajnos az egyik legmagasabb előfordulási arányú ország a vastag- és végbéldaganatok terén, évente több mint tízezer új esetet diagnosztizálnak. A korai felismerés elengedhetetlen, mivel a betegség gyakran tünetmentesen fejlődik, és sok esetben már a kései stádiumban derül ki, amikor a túlélési esélyek csökkennek. A ColonAiQ teszt a DNA-metilációt vizsgáló technológiára épül, és nagy pontosságú kockázatbecslést nyújt.

A vizsgálat eredménye két kategóriába sorolja a pácienseket: „alacsony” vagy „magas” rizikójúakra, akiknek további diagnosztikai lépésekre, például vastag- és végbéltükrözésre van szükségük. A teszt eredményei alapján a korai stádiumú rákok és polipok időben felfedezhetők, amely jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit.

A ColonAiQ szűrőteszt elérhetősége országszerte javítja a rák megelőzés és a korai diagnózis lehetőségeit, hozzájárulva ezzel a hazai egészségügyi ellátás fejlődéséhez.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Egészség

További cikkek