Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szeptember: visszarázódás a hétköznapokba és új kezdetek

10perc.hu
2024. 09. 05.
Szeptember: visszarázódás a hétköznapokba és új kezdetek

Tudd meg, miért tekintik sokan szeptembert az új év kezdetének! Kacsur Adrienn pszichológus tanácsai a célkitűzéshez, motivációhoz és pozitív gondolkodáshoz.

Szeptember elseje sokak számára a január első napjaival egyenértékű új kezdetet jelent. Az ősz első napja az iskolakezdés, a visszatérés az edzőtermekbe és az új hobbik keresésének időszaka. Kacsur Adrienn, a Mindset Pszichológia pszichológusa szerint sokan a szeptembert tekintik az új év kezdetének, mivel az iskolás években hozzászoktak ahhoz, hogy az ősz a tanév kezdete, ami felnőttként is hatással lehet - közölte a Telex.

Az ősz a lelassulás időszaka is, ami lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk az elmúlt hónapok történéseit. Azt szoktam javasolni, hogy nehézségeink mellett a pozitív érzéseket és eseményeket is naplózzuk, többek között azokat, amik a nyáron történtek velünk. A kellemetlenségeket mindig könnyebben megjegyzi az ember, ezért is fontos a jó dolgokat is elraktározni és feleleveníteni a pozitív pillanatokat” – magyarázza Kacsur. Például, egy fotóalbum összeállítása az idei nyarunkról segíthet feltöltődni az őszre.

Gyermekként sokan rosszul élték meg a tanévkezdést, ami szorongással járt. Kacsur szerint felnőttként is magunkkal vihetjük ezeket az érzéseket, ami miatt a nyárhoz köthetjük a boldogságot, míg az év többi részét túlélésnek érezzük. „Ez a hozzáállás nem ideális, és úgy változtathatunk rajta például, ha összeszedünk három-négy dolgot, amit szeretünk az őszben – teszi hozzá.

Az ősz beköszöntével új célokat is kitűzhetünk. A SMART módszer segíthet a célkitűzésben: legyen az specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időben behatárolt. Kacsur tanácsa szerint érdemes reális terveket készíteni és beosztani az időnket, például ne nyomasszuk magunkat azzal, hogy egy hétvége alatt végigolvassunk egy 600 oldalas regényt.

A halogatók számára az „ötperces szabály” lehet a megoldás. A lényege az, hogy legalább napi öt percet foglalkozzunk egy adott dologgal, legyen szó takarításról, olvasásról vagy testmozgásról – javasolja Kacsur.

A pozitív megerősítés is fontos, ezért hasznos lehet nyomon követni, mit sikerült elérni. Ismerjük el, ha valamit jól csinálunk, még akkor is, ha csak pár percet foglalkoztunk vele – hangsúlyozza a pszichológus.

Szeptemberben a munka világában is fellendülés tapasztalható. A Fortune cikke szerint a szeptember ideális időszak az álláskeresők számára, mivel a nyári lazulás után a munkaerőpiac ismét élénkül. A Tiktok-trend, a „september surge” is ezt tükrözi: a nyári pihenés után a munka világában több munkaerőre van szükség.

További cikkek