Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kártevők is kipusztulhatnak a klímaváltozás miatt

10perc.hu
2024. 08. 30.
Kártevők is kipusztulhatnak a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás váratlan következményeként a molyfajták kipusztulása fenyeget Nagy-Britanniában.

A klímaváltozás jelentős hatással van az ökoszisztémákra, és Nagy-Britanniában az éghajlati változások következtében bizonyos molyfajták száma drámaian csökkenhet - közölte a Dívány.

A molyok nem a legkedveltebb rovarok közé tartoznak, mivel gyakran kárt okoznak ruhákban és zavaróak lehetnek otthonainkban. Azonban a változó éghajlati viszonyok, különösen a melegebb hőmérsékletek, komoly problémákat okozhatnak ezeknek a lényeknek.

A kutatások szerint Nagy-Britanniában a lepkefélék, így a molyok is, jelentős alkalmazkodási kihívásokkal néznek szembe. A tanulmányok azt mutatják, hogy az angliai hűvösebb klímához alkalmazkodott molyfajták fokozatosan északnyugatra költöznek, jelezve, hogy a déli területek melegedése erősebben érinti őket.

A molyfajták csökkenése különösen aggasztó, mivel a molyok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. Az elmúlt évtizedekben a kerti tigrismoly populációja például 89 százalékkal csökkent 1968 és 2002 között. A tanulmány vezetője, dr. Lisbeth Hordley rámutatott, hogy a hideghez alkalmazkodott fajok, mint a brit lepkék, valószínűleg elsőként szenvednek el a klímaváltozás hatásait, mivel a melegedő hőmérsékletek nem kedveznek számukra.

A molyok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem ökológiai szerepük miatt is. Több mint 250 ezer molyfaj létezik, és ezek számos madár- és denevérfaj számára szolgálnak táplálékként. Az ő eltűnésük a tápláléklánc zavarát okozhatja, amely hatással lehet a többi állatra és a növényzetre is. Továbbá, a molyok is hozzájárulnak a növények beporzásához, és a kertészkedők által ültetett virágok beporzása szempontjából is fontosak.

A klímaváltozás hatásai az esőzéseket is érinthetik, ami befolyásolhatja a növényzetet és a molyok élőhelyét. Azonban a kutatások szerint a csapadék mennyisége változatlan maradhat, ami lehetőséget ad arra, hogy a molyok életben maradjanak, ha az élőhelyük kedvező marad. A természetvédők azon dolgoznak, hogy fenntartsák a vízállást és támogassák a molyok élőhelyének megőrzését, például fásítással és tőzeglápok helyreállításával. A vízi molyok számára különösen fontos, hogy a vízállás stabil maradjon, mivel ezek a fajok vízi növényekkel táplálkoznak, és közvetlenül a víz felszíne alatt bábozódnak.

További cikkek