Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Magyarországon a dohányosok száma meghaladja az EU átlagot

10perc.hu
2024. 08. 20.
Magyarországon a dohányosok száma meghaladja az EU átlagot

 A legújabb adatok szerint a dohányzási szokások Európában csak lassan változnak.

Európa dohányzási szokásai továbbra is jelentős egészségügyi problémát jelentenek, a kontinens lakosságának csaknem negyede naponta cigarettázik. Az EU statisztikái szerint a dohányosok aránya az elmúlt három évben csupán egy százalékponttal csökkent, jelenleg 24 százalék. Míg Svédország viszonylag alacsony, nyolc százalékos aránnyal rendelkezik, addig Bulgáriában ez az arány eléri a 37 százalékot - számolt be a Roadster az Euronews adataira hivatkozva. 

Magyarországon a dohányosok aránya 26 százalék, ami meghaladja az EU átlagot.

Az Európai Unió célja, hogy 2040-re öt százalék alá csökkentse a dohányosok arányát, részeként az „Európa legyőzi a rákot” tervnek. Ehhez szigorúbb törvények bevezetése szükséges, például Új-Zéland példáját követve, ahol a 2009. január 1-je után születettek számára tilos dohánytermékeket árusítani, és ez a tilalom életük végéig érvényben marad.

Európában a törvényhozás lépései lassabbak, de Lilia Olefir, a „füstmentes partnerség” vezetője arra figyelmeztet, hogy sürgős felülvizsgálatra van szükség a dohányadóról, a dohánytermékekről és azok reklámozásáról szóló irányelvek terén. 

A dohányzás évente hétszázezer halálesetért felelős az EU-ban, ami a legnagyobb elkerülhető egészségügyi kockázatot jelenti.

További cikkek