Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

LOCSOLIMPIA! - VIGYÁZZ! KÉSZ! VÍZ!

10perc.hu
2024. 08. 07.
LOCSOLIMPIA! - VIGYÁZZ! KÉSZ! VÍZ!

A 10 millió Fás mozgalom vasárnap esténként közös locsolással segíti a fákat a szárazság túlélésében.  

Az idei nyár ismét rekordokat dönt a szárazság tekintetében, hetek óta nem esett eső. A gazdasági növények és a saját fácskáink is szenvednek az egyre súlyosbodó szárazságtól, így elengedhetetlenné vált az öntözések megszervezése. Az emberi éghajlatváltozás következtében ezek a szárazságok egyre gyakoribbak lesznek, és most van itt az ideje annak, hogy cselekedjünk.

„Ez a nyár hátralévő életed leghűvösebb nyara” – hangzik a hátborzongató jövendölés, ami sajnos igaznak bizonyulhat. 

A 10 millió Fás mozgalom felhívása szerint a nyári hétvégék lezárását, a vasárnap estéket jelölték ki közös locsolásra. Még ha nem is vagy tagja a 10 millió Fás mozgalomnak, csatlakozhatsz az akcióhoz és locsolhatod a környékeden lévő fákat, növényeket. Ez az akció a mostani és a következő nyarakon is folytatódik, hogy biztosítsuk a növények túlélését.

Az olimpia idején az idei vasárnap esték a locsolimpia jegyében telnek. ,,Szó szerint életbevágó, hogy ezeken a vasárnapi versenyeken jól szerepeljünk. Mindent bele 10 millió Fások! És hajrá növények, a ti élni akarásotok is kell a közös sikerhez!" hangzott a felhívás.

A "sportesemény" megnyitója augusztus 3-án volt Monorierdőn. A nemrég ültetett fiatal fák szenvedtek a perzselő melegben, és a túlélésük veszélybe került. Ezért nagyszabású mentőakciót hirdettek meg. "Arra kérünk benneteket, hogy szombaton a nap folyamán gyertek ki pár órát gazolni és mulcsozni, és hozzatok magatokkal annyi vizet, amennyit csak tudtok. Mi három köbös tartállyal egész nap hordtuk a vizet, de 4800 kis csemete várta a megváltást. A cél az volt, hogy mindegyik kapjon legalább 1 vödör vizet, összesen majdnem 100 m3." – állt a felhívásban. 

A szervezett közösségi locsolások más napokon is megtarthatók. Az eseményeket tegyétek közzé a területi 10 millió Fás oldalon, vagy küldjétek el a 10milliofa@10milliofa.hu email címre a pontos helyszín, kezdési időpont és a locsolandó fák számának megadásával. Az üzenet tárgyába írjátok be, hogy Locsolimpia! - hívta fel rá a figyelmet a 10 millió fa Facebook oldala.


Főkép forrása:
10 millió Fa Facebook oldala

További cikkek