A 2023-as adatok szerint egy évtizede először csökkent az Egyesült Királyság hústermelése, bár az össztermelés még mindig magasabb, mint tíz évvel ezelőtt. Az árak növekedése miatt a megtermelt hús értéke is emelkedett - közölte a Prove.
Az elmúlt évben 3,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság hústermelése, ami 4,1 millió tonna húst jelentett 2023-ban. A gazdasági mutatók összefoglalójának 8. fejezete szerint ilyen csökkenésre egy évtizede nem volt példa. Azonban az össztermelés továbbra is 13 százalékkal magasabb volt, mint tíz évvel ezelőtt. A hústermékek összértéke is 5,8 százalékkal nőtt, elérve a 10,9 milliárd fontot, elsősorban az árak emelkedése miatt.
A legnagyobb növekedést érték tekintetében az emberi fogyasztásra szánt tojás mutatta, melynek összértéke 30 százalékkal nőtt 2023-ban, bár a termelés 8 százalékkal csökkent. A hústermelés csökkenésének oka részben a disznóhús termelésének 11 százalékos visszaesése.
A hústermelés csökkenésével párhuzamosan a húsfogyasztás is visszaesett. Európában egyre inkább megfigyelhető a húsfogyasztás csökkenése, és a britek is csatlakoztak ehhez a trendhez, 2022-ben a valaha mért legkevesebb húst fogyasztották. Az 1970-es évek óta mért adatok szerint 2012 és 2022 között az elfogyasztott hús mennyisége 14 százalékkal csökkent.
London tavaly a világ leginkább vegánbarát városának bizonyult a HappyCow éves listája alapján, ami összhangban áll az országimázzsal és a hústermelés csökkenésével.