Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megváltozhat az ember vércsoportja ritka esetekben

10perc.hu
2024. 07. 27.
Megváltozhat az ember vércsoportja ritka esetekben

A megváltozott vércsoport ritka esetekben történhet meg, és nem marad meg tartósan.

Bár sokan úgy gondolják, hogy az ember vércsoportja élete végéig változatlan marad, kutatások bizonyítják, hogy ritka esetekben ez megváltozhat. A legtöbb esetben azonban csak átmeneti változásról van szó.- írta meg a Liner.

Ha például valakinek olyan ritka a vércsoportja, hogy nem áll rendelkezésre a kórházban, könnyen lehet, hogy O-negatív vérátömlesztést kap, mivel ez az univerzális donor vértípus. Ilyenkor előfordulhat, hogy a páciens szinte minden vörösvérsejtje O csoportba vált át, mígnem hónapok elteltével a csontvelő helyreállítja az eredeti állapotot.

Ha viszont csontvelőátültetésre kerül sor, a helyzet már jóval bonyolultabb. A vörösvérsejtek a csontvelőben képződnek, és ha más típusú donortól kap valaki csontvelő-transzplantációt, megváltozhat a vércsoportja. Ennek felmérésére a kórházi tartózkodás alatt gyakori vércsoport-vizsgálatokat végeznek, mivel körülbelül egy évbe telik, mire a vércsoport teljesen átalakul.

Legritkább esetben bakteriális fertőzés következtében is végbe mehet a vércsoportváltozás. Ez csak az A vércsoportú embereket, valamint a szepszisben, a vastagbélrákban vagy a bélelzáródásban szenvedő betegeket érinti. A gyógyulás után azonban helyreáll az eredeti állapot.




Címkék:
#Egészség

További cikkek