Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiderült, hogy mennyivel terhelheti a villanyszámlát a klíma használata

10perc.hu
2024. 07. 16.
Kiderült, hogy mennyivel terhelheti a villanyszámlát a klíma használata

Kiderült, hogy mennyivel kell nagyobb villanyszámlára számítani a légkondicionált lakásokban.

A kánikula idején a légkondicionálók napi 6000 megawattóra villamos energiát fogyasztanak Magyarországon, ami a teljes áramfelhasználás mintegy 5,5 százaléka – derült ki az RTL riportjából. 

Balogh József energetikai szakértő elmondta, hogy ha a hőhullám egész júliusban folytatódik, egy átlagos magyar családnál ez körülbelül 15 ezer forint extra villanyszámlát jelenthet légkondicionáló-egységenként. Az energetikai szakértő napi 10 órás használattal számolt - közölte a Portfolio.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Magyarországon a lakások mindössze 27,6 százalékában van légkondicionáló, szemben a 35 százalékra becsült világátlaggal. Az átlaghőmérséklet mellett a települések jövedelmi szintje, lakásállománya, annak minősége, valamint a helyi gazdaságszerkezet is meghatározó tényező. Miközben Halásztelek, a Balaton környéke és Hajdúszoboszló jól áll, a klímás ingatlanok aránya a legszegényebb, aprófalvas térségeinkben, Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében, Baranya és Somogy vármegyék határtérségeiben a legalacsonyabb, ebben az elöregedő lakásállomány is szerepet játszik.


 


További cikkek