Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hogy küzdhető le a munkahelyi magány?

10perc.hu
2024. 07. 10.
Hogy küzdhető le a munkahelyi magány?

A munkahelyi magány fontos probléma világszerte, amin egyszerű kommunikációs megoldások is segíthetnek.

A munkahelyi barátságok kialakítása nem mindig egyszerű, de kulcsfontosságú a magány elleni küzdelemben. A Hinge társkereső alkalmazás vezetői például havonta kétszer gyűlnek össze, hogy ne csak a munkáról, hanem személyes érzéseikről is beszéljenek. Ezek a beszélgetések elősegítik a munkahelyi kapcsolatok elmélyítését, mondta Justin McLeod, a Hinge vezérigazgatója. A South by Southwest konferencián Ann Shokettel, a "10 Minutes to Togetherness" kezdeményezés vezetőjével közösen hangsúlyozták a valódi kapcsolatok fontosságát - tudósított az APNews.

Vivek Murthy sebész főorvos szerint az Egyesült Államokban egyre súlyosabb a magányjárvány, amely különösen a munkahelyeken jelentkezik. A jelenség már évtizedek óta jelen van, amire Robert D. Putnam is felhívta a figyelmet a "Bowling Alone" című könyvében. A távmunka elterjedése tovább fokozta a problémát, ami mind az extrovertált, mind az introvertált dolgozókat érinti. Michael Bungay Stanier, a "Hogyan dolgozzunk (majdnem) bárkivel" című könyv szerzője szerint a videohívások során gyakran elmaradnak az informális interakciók, ami csak súlyosbítja a helyzetet.

Laurie Santos, a Yale Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a munkahelyi barátságok és a hovatartozás érzése létfontosságú a munkavállalók boldogsága és a vállalatok sikere szempontjából. A South by Southwest rendezvényen bemutatott kutatásai szerint ezek a kapcsolatok nemcsak "nice-to-have", hanem "need-to-have" kategóriába tartoznak. A "csendes kilépés" jelensége is arra vezethető vissza, hogy sokan nem fektetnek be a munkahelyi kapcsolatokba, pedig ez alapvető fontosságú a munkahelyi boldogság szempontjából.

Néhány vállalat már a járvány előtt is figyelmet fordított a dolgozók jólétére, gyakran a fizikai egészségre összpontosítva. Suzanne Heidelberger szerint ma már egyre több munkáltató törekszik a dolgozók egészségének és jólétének valódi javítására. Például olyan fizikai tereket alakítanak ki, amelyek elősegítik az "alkalmi ütközéseket" és a kapcsolatok kialakulását, vagy csoportokat és eseményeket szerveznek, hogy a dolgozók megtalálják a közös érdeklődési körű barátokat. Az online összejövetelek, mint például az American Express által kínált főzőtanfolyamok, szintén segítenek a kapcsolatteremtésben.

A munkavállalóknak is fontos szerepük van a kapcsolatok kialakításában. Daniel Boscaljon vezetői coach szerint a jó interperszonális készségek fejlesztése elengedhetetlen. Az emberek gyakran érzik magukat sebezhetőnek, amikor megnyílnak, de a valódi kapcsolatokhoz ez szükséges. Fontos, hogy a dolgozók saját jólétükre is figyeljenek, mert ez minden területen megmutatkozik. Michael Bungay Stanier szerint a munkatársakkal való kommunikáció arról, hogyan tudnak a legjobban együtt dolgozni, szintén kulcsfontosságú. A kapcsolatokat érő elkerülhetetlen szakadásokat is érdemes megbeszélni, mert azok a kapcsolatok virágoznak, amelyek megjavulnak. Végül, a mindennapi köszönések fontosságát sem szabad alábecsülni. Egy egyszerű köszönés a magányosság végének kezdete lehet.




További cikkek