Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Budapesti cukrászmester nyerte el 2024 legjobb fagylaltkészítője címet

10perc.hu
2024. 06. 23.
Budapesti cukrászmester nyerte el 2024 legjobb fagylaltkészítője címet

Budapest büszke lehet, hogy egyik legkiválóbb cukrászmestere, Fazekas Ádám, az idén bekerült a legjobbak közé a Gelato Festival világranglistáján

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján - jelentették be a verseny szervezői a Rómában tartott sajtótájékoztatón kedden.

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.

A magyar fagylaltkészítő mester 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen most az élre került.

A sajtótájékoztatón Fazekas Ádám málnával ízesített pisztáciafagylaltját mutatták be, de a nemzetközi ranglista első helyét nem egyetlen alkotással nyerte el.

Az idei második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.  

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri.

Az idén több mint ezerkétszázan indultak a megmérettetésen a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak.

A fagylaltkészítő mesterek világranglistája a Gelato Festival, a Kézműves Fagylalt-, Cukrászati és Péktermékek Nemzetközi Vására (Sigep-IEG Expo) és az ismert fagylaltgép-gyártó Carpigiani ötletéből indult. 

A cél a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának feltérképezése és megismertetése volt.

A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született a sokoldalú Bernardo Buontalentinek köszönhetően. Az építészként is ismert Buontalenti 1559-ben "találta fel" a fagylaltot. Azóta az esemény bővítette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és - 2017 óta - az Egyesült Államokban nyolcvan fesztivált rendeztek.


Főkép forrása:
Fazekas Cukrászda Budapest Facebook oldal

További cikkek