Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Negatív hatással lesz a klímaváltozás az olimpiákra

10perc.hu
2024. 06. 18.
Negatív hatással lesz a klímaváltozás az olimpiákra

Kutatók szerint a hőség miatt veszélyben lesznek a sportolók a jövőbeli olimpiai játékokon.

A 2024-es párizsi olimpia lehet minden idők legmelegebbike a nyári játékok történetében, írja a Guardian. A várható hőség miatt a sportolók összeeshetnek, legrosszabb esetben meg is halhatnak verseny közben, figyelmeztet egy ebben a témában készült jelentés. Párizsban utoljára 1924-ben tartottak olimpiát, azóta évente 1,8 Celsius-fokkal melegedett a hőmérséklet a francia fővárosban, miközben évente átlagosan 23 nappal több forró (25C+) és kilenccel több perzselő (30C+) nap tapasztalható a városban. - olvasható a 24.hu cikkében.

A James Cook Egyetem kutatói szerint a növekvő hőség komoly veszélyeket jelenthet az nyári olimpiai játékokon. Hannah Mason, a JCU Közegészségügyi, Orvos- és Állatorvostudományi Főiskola oktatója által vezetett tanulmány kimutatta, hogy a magas hőmérséklet súlyosan érintheti a versenyzőket, a személyzetet és a közönséget, túlterhelve az egészségügyi rendszereket.

"Ahogy az éghajlatváltozás miatt a hőmérséklet világszerte növekszik, az emberek szélsőséges időjárásnak való kitettsége egyre nagyobb közegészségügyi kihívássá válik. Célunk az volt, hogy feltárjuk a hőség egészségre és a tágabb értelemben vett egészségügyi rendszerre gyakorolt hatását, és megvitassuk a kültéri tömeggyűlésre gyakorolt hatásokat" - mondta Ms. Mason.

Hozzátette, hogy a kutatócsapat azt találta, hogy az állóképességi sportokban, például a futásban és a kerékpározásban részt vevők, nagyobb kockázatnak vannak kitéve -írja a Medical Xpress.

A tanulmány megállapította, hogy a magasabb hőmérsékletű eseményeken nő a versenylemondások, tömeges balesetek és orvosi beavatkozások száma. A hőség súlyosan megterhelheti a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint például a kórházakat.

"A 2032-es nyári olimpiát és paralimpiát Brisbane-ben rendezik meg, de a nyilvánosan közzétett terv nem tartalmaz megfontolásokat a szélsőséges hőségnek való kitettséggel kapcsolatban, és a mérséklő stratégiákat sem említették" - árulta el a tanulmány vezetője.

A szezonális időjárás és a hőséghez nem szokott látogatók is problémákat okozhatnak. Például Cairnsben, ahol az olimpia egyik helyszíne lesz, a júliusi és augusztusi átlaghőmérséklet sok európai és észak-amerikai nyári hőmérsékletnek felel meg.

Mason hangsúlyozta, hogy a szervezőknek és döntéshozóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a hőterhelés csökkentésére szolgáló stratégiákra, és gondoskodniuk kell az egészségügyi személyzet és erőforrások megfelelő előkészítéséről.

Címkék:
#Olimpia

Hirdetés

További cikkek