Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megelőzi a napi marihuánafogyasztás az alkoholfogyasztást az Egyesült Államokban

10perc.hu
2024. 05. 22.
Megelőzi a napi marihuánafogyasztás az alkoholfogyasztást az Egyesült Államokban

Egy friss tanulmány mutatott rá a fogyasztási arányokra.

Egy új tanulmány szerint napjainkban az Egyesült Államokban elterjedtebb a napi vagy majdnem napi marihuánafogyasztás, mint az alkoholfogyasztás hasonló mértéke. A tanulmány négy évtizedes országos felmérési adatok elemzésén alapul - közölte az APNews.

Az alkohol továbbra is széles körben fogyasztott, de 2022 volt az első év, amikor a marihuána intenzív fogyasztása megelőzte a gyakori alkoholfogyasztást - mondta a tanulmány szerzője, Jonathan Caulkins, a Carnegie Mellon Egyetem kannabiszpolitikai kutatója. "A jelenlegi kannabiszfogyasztók mintegy 40%-a fogyasztja naponta vagy majdnem naponta, ami inkább a dohányzáshoz, mint a tipikus alkoholfogyasztáshoz köthető" - mondta Caulkins.

A Nemzeti Kábítószer-használati és Egészségügyi Felmérés adatain alapuló kutatást szerdán tették közzé az Addiction című folyóiratban. A felmérés a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kábítószer-használat becslésének megbízható forrása az Egyesült Államokban.

A tanulmány szerint 2022-ben becslések szerint 17,7 millió ember fogyasztott marihuánát naponta vagy majdnem naponta, szemben a 14,7 millió napi vagy majdnem napi alkoholfogyasztóval. 1992 és 2022 között a napi vagy majdnem napi marihuánafogyasztásról beszámoló egy főre jutó arány 15-szörösére nőtt.

A trend a közpolitika változásait tükrözi. Jelenleg a legtöbb állam engedélyezi a gyógyászati vagy szabadidős marihuánahasználatot, bár szövetségi szinten továbbra is illegális. Novemberben a floridai szavazók alkotmányos módosításról döntenek, amely engedélyezi a szabadidős kannabiszt, a szövetségi kormány pedig a marihuána kevésbé veszélyes droggá minősítésén dolgozik.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyakori fogyasztók nagyobb valószínűséggel válnak marihuánafüggővé - mondta Dr. David A. Gorelick, a Maryland Egyetem Orvostudományi Karának pszichiátria professzora, aki nem vett részt a tanulmányban.

A napi fogyasztók száma arra utal, hogy egyre többen kockáztatják a problémás kannabiszfogyasztást vagy a függőséget - mondta Gorelick. "A gyakori használat növeli a kannabiszhoz köthető pszichózis kockázatát is" - mondta.

Címkék:
#USA

További cikkek