Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A pasziánszozás pozitív hatásai (x)

10perc.hu
2024. 05. 20.
Szponzorált tartalom
A pasziánszozás pozitív hatásai (x)

Amiért a pasziánsz olyan hihetetlenül népszerűvé vált, az az előnyök széles skálájának köszönhető, amelyek közé tartozik a kognitív funkciók és a mentális jólét javítása. Vessünk most egy pillantást a játék előnyeire ebben a két kategóriában!

Van 10 perc szabadidőd, és fogalmad sincs, mit csinálj? Mit szólnál egy-két kör pasziánsz, admirális, esetleg fekete özvegy kártyajátékhoz? Előnyei hamar nyilvánvalóvá válnak, hiszen a gyors időtöltés mellett rájössz, hogy az agyadat is teljesen felfrissíti!

Kognitív funkciók és készségek fejlesztése

A pasziánsz egyik fő előnye a memória és az információmegőrző képesség javítása. Még ha a hatás nem is azonnal nyilvánvaló, a memória készségei edződnek, amikor a játékosok öntudatlanul megjegyzik a kiosztott kártyák színeit és számait.

De a játék során a játékosoknak emlékezniük kell az összes kártyára és azok részleteire is, és ezt az információt kell felhasználniuk a következő lépéseik megtervezéséhez. A játékosok gyakran saját stratégiákat dolgoznak ki, amit sikeresen alkalmazzák a nyerés elérése érdekében.

Gyors gondolkodás és döntéshozatal

A pasziánszozás másik előnye, hogy kiélezi a gyors gondolkodás képességét és a precíz döntések meghozatalát a játék megnyerése érdekében. Ez különösen igaz, ha a játékosok a lehető legrövidebb idő alatt próbálják befejezni a játékot.

Amikor az ember először kezd el játszani, gyakran megpróbálja gyorsan és stratégia nélkül mozgatni a kártyákat, bár valószínűleg veszíteni fog. A gyakorlás során a játékosok megtanulják kivárni a legjobb alkalmat a kártyák mozgatására – megtanulják késleltetni a kielégülést, és a türelmes várakozás növeli a nyerési esélyeiket.

Pszichológiai jólét

Sok játékos úgy találja, hogy a pasziánsz egy pihentető tevékenység, amely enyhíti a stresszt anélkül, hogy a játék túl intenzív lenne, de továbbra is aktívan tartja az elmét. A játékosoknak van mire összpontosítaniuk, lehetővé téve számukra, hogy nyugodtak maradjanak, és enyhítsék a feszültséget, ami elősegíti az éjszakai alvás és pihenés további ellazulását.

Olyan helyzetekben, amikor egyedül vagy és unatkozol, a pasziánszjátékok nagyszerű, egészséges módot kínál az unalom csökkentésére. Tanulmányok kimutatták, hogy az extrém unalom egészségtelen mellékhatásokhoz vezethet, és befolyásolhatja a mentális jólétet. Azok az emberek, akik gyakrabban unatkoznak, hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, a pasziánsz viszont lefoglalja az elmédet.

És végül... jó móka! A pasziánsz játékok szórakoztatóak, nagyszerű kikapcsolódást kínálnak a játékosoknak, különösen, ha nyernek!

További cikkek