Az oregánó előnyös hatásai miatt az egyik legtöbbet hamisított fűszerré vált az Európai Unióban és világszerte. A Rizikometer figyelmeztet: gyakran helyettesítik mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majoránnalevéllel, sóskával vagy kakukkfűvel. Bár a hatóságok folyamatosan próbálják kiszűrni a hamisítványokat, rendkívül fontos a fogyasztók elővigyázatossága is. Csak megbízható forrásból, lehetőleg ismert márkájú oregánót vásároljunk.
A lengyelországi Lublinban található GIJHARS laboratóriumban végzett tesztek három analitikai módszer alapján mutatják ki az oregánó idegen növényekkel való hamisítását. Az egyik módszer a sztereoszkopikus mikroszkópot használja, amellyel eperfa-, szeder- és mogyorólevelet is azonosítottak már a fűszerben. Találtak már babérlevéllel, majoránnával, mentával, mirtusz- és ecetes szumáklevéllel, valamint kakukkfűvel "megbolondított" oregánót is. A biológiai mikroszkópos módszer például 200-szoros nagyítással azonosított már porított oregánóban őrölt olajbogyólevelet is. A vékonyréteg-kromatográfiás módszer pedig kimutatja az oleuropein jelenlétét, amely az olajbogyólevél fő vegyülete.
A közönséges szurokfűként vagy vadmajoránnaként is ismert fűszert legtöbbször olcsóbb növényi nyersanyagokkal hamisítják. Az elővigyázatosság kulcsfontosságú: csak ellenőrzött, megbízható forrásból származó oregánót vásároljunk, hogy elkerüljük a hamisítványokat.