388.88 Ft

361.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Íme a válaszok

10perc.hu
2024. 04. 28.
Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Íme a válaszok

Utánajártunk az örökösen visszatérő kérdésnek.

A kertészkedés nem mindig csendes elfoglaltság, a fűnyírás pedig kifejezetten nagy zajjal járhat, ami hétvégén zavarhatja a szomszédokat. De mikor szabad elvégezni a hangos kerti munkákat?

A jogszabályok szerint csendháborítást követ el az, aki lakott területen indokolatlanul olyan zajt okoz, ami mások nyugalmát zavarja. A megengedett zajszint napszaktól és településtípustól függően változik. Általánosságban elmondható, hogy 6 és 22 óra között 50-55 decibel, 22 és 6 óra között pedig 40-45 decibel a határérték. Üdülőterületen ennél is szigorúbb a szabályozás - közölte a mindmegette.hu.

Fontos, hogy betartsuk a zajszintet és az időkorlátot, mert ha ezektől eltérünk, a szomszéd bejelentést tehet. A fűnyírók zajszintje a használati utasításban szerepel, de telefonos applikációk segítségével is mérhetjük a zajt.

Számos településen szigorúbb korlátozások is érvényben vannak: van, ahol vasárnap, ünnepnapokon és éjszaka tilos a fűnyírás, máshol csak bizonyos időszakokban engedélyezett. A helyi előírásokról a település honlapján vagy az önkormányzati hivatalban tájékozódhatunk.

Kivételt képeznek az indokolt zajkeltések: ha például csőtörés vagy kárelhárítás miatt van szükség azonnali hibaelhárításra, akkor a fűnyírást is elvégezhetjük a zajszintkorlátozás ellenére is.

Összefoglalva:

  • A fűnyírás hétköznap 6 és 22 óra között megengedett, de figyelembe kell venni a zajszintet és a helyi előírásokat.
  • Vasárnap, ünnepnapokon és éjszaka tilos a fűnyírás a legtöbb településen.
  • Kivételt képeznek az indokolt zajkeltések.

Tippek a csendes fűnyíráshoz:

  • Válasszunk halkabb fűnyírót.
  • Használjunk zajcsökkentő füvet vágó kosarat.
  • Beszéljünk a szomszédainkkal, és kérjünk tőlük elnézést a zajért.

További cikkek