388.88 Ft

361.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kilenc gyümölcs, amik tökéletes napindítók

10perc.hu
2024. 04. 27.
Kilenc gyümölcs, amik tökéletes napindítók

A reggeli kifejezetten fontos érkezés, és a tavaszi és nyári időszak közeledtével egyre többől válogathatunk.

A gyümölcsök rengeteg esszenciális tápanyagot hordoznak: káliumot, rostot, C-vitamint és folsavat. Szakértők javasolják, hogy minden étkezéshez, beleértve a reggelit is, tegyünk gyümölcsöt és zöldséget a tányérunkra. Összegyűjtöttük a tulipgardencafe.hu listája alapján reggelihez leginkább ajánlott fajtákat.

Banán 

Kiváló forrása a rezisztens keményítőnek, ami egy emésztésálló szénhidrát. Kutatások kimutatták, hogy javítja az étkezés utáni vércukorszintet és növeli a teltségérzetet. Káliumtartalma miatt ideális a magas vérnyomásban szenvedőknek. Rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Citrusfélék

C-vitamin-, rost-, kálium- és fitonutriensforrások. Gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, javíthatják a szív egészségét.

Áfonya

Vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag. Elősegíti az emésztést, támogatja a szív egészségét. Egyes kutatások összefüggést mutattak ki az áfonya fogyasztása és a rákos megbetegedések kockázatának csökkenése között. Segíthet a norovírus-fertőzés és más élelmiszer-eredetű betegségek leküzdésében is.

Alma

Rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, kvercetin nevű növényi flavonolt is tartalmaz, ami felveszi a harcot a vírusokkal, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és erősíti az immunrendszert. Kiváló választás szezonális allergiában szenvedőknek. Könnyen magaddal viheted, így ideális rohanós reggelekre is. A rostok tartós teltségérzetet biztosítanak.

Kiwi

Az egyik legjobb C-vitamin-forrás, káliumban és rostban is gazdag. Ha nincs időd meghámozni, vágd félbe és kanalazd ki. Ha az édesebb ízeket kedveled, keverd össze eperrel és banánnal egy turmixban vagy gyümölcssalátában.

Sárgadinnye

C- és A-vitaminban gazdag. Magas a víztartalma, így remek hidratáló forrás. Alacsony kalóriatartalmú, így nem kell aggódni a túlevéstől.

Görögdinnye

A dinnye 90%-ban vízből áll, így ideális reggeli a nyári hónapokban. Természetes cukorforrás, alacsony kalóriatartalmú, és javítja a szív és a szem egészségét. Tele van C- és B6-vitaminnal, immunrendszert erősítő tápanyagokkal, és javítja a hangulatot is.

Eper

Bogyós gyümölcs, tele antioxidánsokkal és kevés kalóriával. Jót tesz a szívnek. Kutatások kimutatták, hogy akik hetente több mint három adag epret vagy áfonyát fogyasztottak, kisebb valószínűséggel kapták szívrohamot.

Avokádó

Sokak kedvenc reggelije, és nem is hiába! Magas a rosttartalma, ami órákig tartó teltségérzetet ad. A napi ajánlott rostbevitel felnőttek számára 25-38 gramm, így az avokádó ideális reggeli választás. Ezeken kívül pedig egészséges zsírokat, K-, E- és C-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz. 

További cikkek