391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új vakcina adhat reményt a chlamydia elleni küzdelemben

10perc.hu
2024. 04. 12.
Új vakcina adhat reményt a chlamydia elleni küzdelemben

Ez a felfedezés reményt ad a chlamydia megelőzésének új módjára.

Egy ígéretes új vakcina jelenthet áttörést a chlamydia elleni küzdelemben, amely a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) egyik leggyakoribb fajtája. A korai klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina biztonságos és immunválaszt vált ki a résztvevőkben. További kutatásokra van szükség a vakcina hatékonyságának meghatározásához, de ez a felfedezés reményt ad a chlamydia megelőzésének új módjára - írja a News Sky.

A chlamydia egy baktérium, amely szexuális érintkezés útján terjed. Nőknél meddőséghez, kismedencei gyulladáshoz és méhen kívüli terhességhez vezethet. Férfiaknál húgycsőgyulladást okozhat. A chlamydia a szem fertőzését is okozhatja, ami súlyos esetekben látásvesztéshez vezethet.

Jelenleg nincs vakcina a chlamydia ellen. A fertőzést antibiotikumokkal kezelik, de a fertőzés visszatérhet, ha a partnert nem kezelik. A chlamydia megelőzésének legjobb módja a szexuális érintkezés elkerülése, vagy latex óvszer használata minden alkalommal.

Több mint 150-en vettek részt a tanulmányban 2020 és 2022 között a londoni Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézetben. A résztvevők különböző dózisú vakcinát vagy placebót kaptak. A vakcina biztonságosnak bizonyult, és immunválaszt váltott ki a résztvevőkben. A kutatók most egy nagyobb kísérletet terveznek a vakcina hatékonyságának értékelésére.

Ha a vakcina hatékonynak bizonyul, ez jelentős előrelépést jelentene a chlamydia elleni küzdelemben. A vakcina segíthet megelőzni a fertőzést és a szövődményeket, és hozzájárulhat a szexuális úton terjedő fertőzések általános terjedésének csökkentéséhez.

További cikkek