392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Különleges csillagászati jelenség lesz megfigyelhető csütörtökön

10perc/MTI
2024. 04. 09.
Különleges csillagászati jelenség lesz megfigyelhető csütörtökön

Az ország területén, szabad szemmel is láthatóvá fog válni.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz - tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló kedden.

Április 11-én este fél 9 körül a Hold vékony sarlója és a Fiastyúk csillaghalmaz szabadszemes együttállása figyelhető meg a nyugati égbolton. Kitakarástól mentes nyugati látóhatárt keresve nyugati irányba kell nézni, ahol 25 fok magasan megpillantható a vékony holdsarló, amelytől 1,5 fokkal jobbra lefelé a Fiastyúk nyílthalmaz csillagai is előtűnnek. Este 8 óra 45 percre már mindkét égitest teljes pompájában tündököl a sötét égen.

A Holdon szabadszemmel is megfigyelhető a megvilágítatlan oldal halvány derengése, a hamuszürke fény. A kicsit ködösnek látszó Fiastyúkban az élesszeműek körülbelül hét halvány csillagot, a hét nővért is megpillanthatják. Mint írják, egy egyszerű kézitávcsővel a látvány még szebben kibontakozik. A 12 százalékos, 3 napos holdsarlón a holdperem kráterei és a hamuszürke fényben derengő holdtengerek is észrevehetők, a Holddal egy látómezőben felsejlő Fiastyúk pedig tucatnyi tündöklő csillagra bomlik fel.

Ha tiszta a nyugati látóhatár, további égi jelenségek is megfigyelhetők. Este 20 óra 40 perckor a Hold alatt 12 fokkal egy fényes, csillagszerű égitest, a Jupiter bolygó látható. Egy kézitávcsőben az apró Galilei-holdak is megpillanthatók a bolygó körül. A kézitávcsővel alig 2 fokkal a Jupiter fölött egy kissé zöldes, halvány, csillagszerű pont, az Uránusz bolygó is látható. A Jupiter alatt jobbra lefelé 3 fokkal a 12P/Pons-Brooks üstökös halvány ködös foltja is megcsodálható. Egy nagyobb binokulárban, vagy csillagászati távcsőben az üstökös apró ködös foltként tűnik fel, amely fölfelé hosszabb csóvát pöfékel magából.

Mint kiemelik, az Uránusz és a Pons-Brooks üstökös utolsó megfigyelésére most adódik a legjobb alkalom. Bár az Uránusz már júliusban felbukkan a hajnali egünkön, az üstökös visszatéréséig még 71 évet kell várni.

A vékony holdsarló két csillagot is elfed, amelyekben állványos csillagászati távcsővel, nagyobb nagyításon gyönyörködhetünk a legjobban. A Bika csillagképben található HD24899 nevű csillag Budapesten 20 óra 30 perckor lép be a Hold megvilágítatlan oldala mögé. A 7,2 magnitúdós, halványabb csillag gyönyörű látványt mutat, ahogy a hamuszürke fénytől derengő sötét holdperem elnyeli. A csillag 21 óra 27 perckor lép ki, immár a holdsarló fényes pereménél a Mare Crisium alatt.

Egy fényesebb csillagfedés is látható, igaz a Hold ekkor már lenyugodni készül. Az 5,2 magnitúdós, 36 Tauri nevű csillag 22 óra 51 perckor lép be a Hold sötét pereme mögé, ami ekkor már csak 5 fok magasan jár. Egy távcsővel azonban csodálatos látványt fog nyújtani a narancsos Hold mögött eltűnő apró csillag.

Mint írják, április 11. és 13. között az egyre növekvő tavaszi holdsarló krátereit a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is megfigyelhetik az érdeklődők.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek